Kubanac iz voza: Bilo je i panike i užasa, ali smo se držali

On se iz Luke Bar zaputio ka svom ranču u kanjonu Tare, ali ga je zadržala lavina. “Ipak sam izdržao”, kaže on
102 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Moračanin, Foto: Luka Zeković
Zoran Moračanin, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.02.2012. 15:10h

Nakon što su svi putnici iz voza evakuisani, a njih desetak smješteno u hotelu “Evropa” u Podgorici, Zoran Moračanin se prisjeća potresnih scena iz zavijanog voza.

Putnici su nekoliko puta pokušali da se sami probiju kroz lavinu, ali bezuspješno, a osim smrtnog slučaja koji je izazvao paniku kod jednog broja putnika, u vozu je bila i djevojka koja je imala epileptični napad.

“Bilo je svega, i panike i užasa, ali smo se držali. Imali smo i jednu tragediju kada su došli policajci, izgubili smo jednog čovjeka. Nijesu pomogli ni doktori, ni sestra, ni policija”, prisjeća se Moračanin.

Pokušali smo i sa specijalcima da se probijemo, ali nije nam uspjelo, pa smo morali da se vratimo nazad u vagon, gdje je bilo sve hladnije.

Prema njegovim riječima, u vozu nijesu imali hrane dok im je pripadnici Specijalne jedinice nijesu dopremili drugog dana, i to tako što su pregazili lavinu vežući se konopcem i pješačili 5-6 kilometara.

Duvana i rakije

“Pokušali smo i sa specijalcima da se probijemo, ali nije nam uspjelo, pa smo morali da se vratimo nazad u vagon, gdje je bilo sve hladnije. Srećom, imali smo duvana i litar rakije”, kaže Moračanin.

On se iz Luke Bar zaputio ka svom ranču u kanjonu Tare, ali ga je zadržala lavina. “Ipak sam izdržao”, kaže on.

“Pokušali smo sve, utabali teren, ali nije uspjelo. Snijeg je ogroman, zgrada je blizu, voz je blizu, to je bio užas. Drugi, treći put je probao - nije uspio da se spusti. Onda je nadletjeo i bacio nam hranu. Potom je došao mali helikopter 'gazela', koji je uspio da se spusti. Prvo je otišla ta cura koja je imala zdravstvenih problema, a onda i ostali”, kaže Moračanin, koji živi na Kubi.

On se iz Luke Bar zaputio ka svom ranču u kanjonu Tare, ali ga je zadržala lavina. “Ipak sam izdržao”, kaže on. Iako mu se čini da je blokada trajala mnogo duže, Moračanin pun optimizma najavljuje da ga ovo “iskustvo” neće pokolebati da nastavi put prema svom ranču i da organizuje raftinge kada svanu dani za takve avanture.

Bonus video: