Uginula jagnjad, Komarice zvale i srpsku policiju u pomoć

Situacija se u Bijelo Polju nakon novih padavina komplikuje. Novi snijeg je sve aktivnosti u prethodnim danima vratio na nultu tačku
144 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2012. 14:18h

Predsjednik bjelopoljske opštine Aleksandar Žuric ocijenio je da je situacija nakon novih padavina dosta komplikovana.

"Novi snijeg je sve naše aktivnosti u prethodnim danima vratio na nultu tačku. Ono što je bio prioritet u proteklih nedjelju dana je borba da se oslobode glavni mjesni centri, da bi ljudi na selu mogli da funkcionišu normalno,ali to je poništeno novim padavinama. Pokušavamo da odgovorimo na veliki broj poziva stanovnika , u smislu ljekarske pomoći, pomoći u hrani, dopremanja raznih potrepština", kazao je Žurić.

On je izrazio zabrinutost kako će se narednih dana izaći u susret zahtjevima koji se pojavljuju sa svih opštinskih područja.

Sa seoskog i planinskog područja bjelopoljske opštine gotovo svakog časa stižu informacije o ugroženosti stanovništva

Sa seoskog i planinskog područja bjelopoljske opštine gotovo svakog časa stižu informacije o ugroženosti stanovništva.

Momčilo Kuveljić iz Regionalne službe za selekciju stoke telefonom je saopštio “Vijestima” da je u saznanju da je Vukiću Kljajeviću stočaru iz planinskog sela Ponikvice uginulo 10-tak jagnadi.

"Jagnjad su uginula usljed niskih temperature tokom jagnjenja jer vlasnik nije mogao na vrijeme da dođe do štale da ih kako to veterinari kažu ”zadoji”.

Uzrok uginuća treba da utvrde veterinari ali zaista je nemoguće da to urade u postojećoj situaciji", prenio je Kuveljić, dodajući da je problem svih stočara u brdsko planinskom području to što teško mogu da se probiju do udaljenih stogova sijena te i da je prisutna nestašica zrnaste i koncentrovane stočne hrane.

Hrane još za dva dana

Vukosav Komarica iz planinskog sela Grab-Pavino Polje putem telefona apelovao je na nadležne u opštini da nađu načina da učine put prohodnim i žiteljima dostave osnovne namirnice.

"Sniježni nameti su ogromni i dostižu preko dva metra i jedva uspijevamo da napravimo prtinu do pomoćnih objekata. O teškoj situaciji kod nas obavijestili smo telefonom neke istaknute članove kriznog štaba i nemamo povratnu informaciju da će se nešto preduzeti. O teškoj situaciji obavijestili smo i krizni štab u Srbiji jer se naše selo nalazi u blizini granice te države da bi intervenisali kod crnogorskih kolega da nam pomognu", kazao je Komarica.

On je ponovio da je situacija dosta alarmantna jer im je ponestalo hrane i ljekova.

"Hranu komšije dijele međusobno i zaliha imamo za svega dva dana. Među nama je dosta starih i bolesnih tako da su neophodni ljekovi za njih. Zato apelujemo na sve ljude dobre volje da pomognu dok nije kasno", poručio je Komarica.

Direktor bjelopoljskog Doma zdravlja prim. dr Rasim Agić saopštio je Vijestima da ulažu maksimalne napore da obezbijede zdravstvenu zaštitu stanovništvu.

"Tri terenska vozila sa lancima i kompletnim medicinskim osobljem spremni su da intervenišu i do onih najudaljenijih mjesta gdje je to moguće. S obzirom da je napadao novi snijeg pitanje je kako će se situacija dalje odvijati, zavisno od prohodnosti puteva. Ljekove smo dopremili do svih pacijenata kojima su potrebni", kazao je dr Agić.

Organizovano čišćenje gradskih ulica

Aktivisti bjelopoljske NVO ”NEED” i Crvenog krsta juče su organizovali akciju čišćenja gradskih ulica i mostova na Limu.

Mersudin Hajdarpašić I Ismar Ćorović iz NEED-a,saopštili su da je u akciju uključeno 30-tak mladih koji su spremni da se u svakom monentu stave na raspolaganje kriznom štabu.

Galerija

Bonus video: