NAKON NIZA AFERA DIRKETOR ŽICG ODLUČIO DA ODE IZ TOG PREDUZEĆA

Čolaković podnio ostavku

O njegovoj ostavci će na sjednici u ponedjeljak raspravljati Odbor direktora ŽICG
425 pregleda 7 komentar(a)
Milan Čolaković, Foto: Luka Zeković
Milan Čolaković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.05.2018. 06:58h

Izvršni direktor Željezničke infrastrukture Crne Gore (ŽICG) Milan Čolaković podnio je ostavku, potvrđeno je “Vijestima”.

O njegovoj ostavci će na sjednici u ponedjeljak raspravljati Odbor direktora ŽICG.

Bivši pomoćnik izvršnog direktora Željeznice Crne Gore, koji je sada na istoj funkciji u Montekargu, Momčilo Rakočević najozbiljniji je kandidat za novog izvršnog direktora ŽICG.

Čolaković je novinarku “Vijesti” uputio da pitanja pošalje Službi za odnose sa javnošću ŽICG, “s obzirom da je vikend”.

Da je prvi čovjek preduzeća odlučio da ode, potvrdio je predsjednik Odbora direktora ŽICG Safet Kalač.

Kazao je da je za ponedjeljak zakazana sjednica Odbora direktora, a jedna od tačaka o kojoj će raspravljati, biće upravo ostavka Čolakovića.

“Opširnije informacije daćemo nakon završetka te sjednice”, kazao je Kalač.

Čolaković je na čelu ŽICG od 2012.

“Vijesti” su ranije objavile da je najuže rukovodstvo ŽICG u nemilosti ministra saobraćaja Osmana Nurkovića, a zbog više afera u tom preduzeću.

Specijalno državno tužilaštvo već provjerava kako su čelnici ŽICG u januaru 2017. podijelili više od 330.000 eura nekolicini funkcionera tog preduzeća.

ŽICG duguje skoro 2,5 miliona po osnovu poreza i doprinosa po osnovu zarada, što je zvanični podatak Poreske uprave iz oktobra 2017. godine.

Vlada je nedavno odlučila da tom preduzeću, ali i Željezničkom prevozu pomogne sa skoro dva miliona eura na ime subvencije za obavezu javnog prevoza putnika usljed remonta pruge.

Sporna su i pojedina zapošljavanja bez raspisanih konkursa.

“Vijesti” su ranije objavile da direktor Sektora za regulisanje saobraćaja Predrag Vujović, čija je smjena najavljena, mimo zakonskih procedura i konkursa zaposlio je najmanje četvoro najbližih srodnika i prijatelja, od dolaska na to mjesto, krajem 2013.

Iz ŽICG ni poslije više puta ponovljenih pitanja, nije odgovoreno kada je i gdje Vujović završio studije, sa kojim prosjekom, te šta je polagao krajem januara na privatnom Fakultetu za saobraćaj u Budvi.

Više izvora je ranije potvrdilo “Vijestima” da bi ostavke mogli podnijeti ili biti smijenjeni i Čolakovići najbliži saradnici - Vujović, te pomoćnik Milovan Strunjaš, kao i direktori sektora za finansije i pravne poslove Branka Đorojević i Slavica Boljević.

Preporučujemo za Vas