Micev: Nove padavine će biti obilne

Rekordni nivo snijega zabilježen 2005. godine na Žabljaku, kada je palo 230 centimetara, kako očekuju meteorolozi, biće oboren sjutra.
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2012. 16:22h

Crna Gora je pod uticajem ekstremnih meteoroloških uslova, a meteorolozi su zabrinuti zbog intenziteta sjutrašnjih padavina i najavljuju da je moguće naglo povećanje nivoa snijega zbog čega će u nekim mjestima dostići i rekordne visine.

“Na nekim mjestima visina snijega na granoici je rekordnih. U Podgorici je zvanično izmjerena visina snijega u meteorološkoj stanici 58 centimetara, dok je na Žabljaku 194. Ipak, treba uzeti u obzir i to što su sva mjerna mjesta u gradskim sredinama, pa se vjerovatno zvanično izmjerena visina snijega razlikuje od nivoa u seoskim i prigradskim naseljima”, objasnio je meteorolog Branko Micev.

Tokom noći i sjutra, kako je kazao on, padaće jak snijeg u centralnom i sjevernom dijelu Crne Gore, dok će na primorju biti kišovito, sa pljuskovima i grmljavinom. U Glavnom gradu smijenjivaće se kiša, snijeg i susnježica što će dodatno težati funkcionisanje Podgoričana.

“Prema prognostičkom materijalu zabrinuti smo što će doći do naglog povećanja nivoa snijega i obilnih padavina, pa se očekuje da će biti oboren i zvanično najviši nivo snijega ikada zabilježen. Sjutra će biti nepodnošljivo i moguće je da će se u Podgorici zbog kiše ponoviti problemi sa vodom jer neće imati gdje da otiče”, upozorio je Micev.

Kako je kazao voda neće moći prirodno da otiče zbog nakupljenog snijega, pa će se desiti slična situacija od prije nekoliko dana.

Jutarnja temperatura vazduha sjutra će biti od -11 do 4, a najviša dnevna -7 do 10 stepeni.

U Podgorici će temperatura biti od -1 do 4 stepena.

U ponedeljak se očekuje prestanak padavina, dok će u utorak i srijedu biti suvo vrijeme.

Galerija

Bonus video: