Zatvorenici prijete da će zašiti usta kako bi dokazali da gladuju

Oni tvrde da im uprava ZIKS-a nudi uslove, vikende, godišenje odmore i sve što ih po zakonu sljeduje, kako bi prekinuli štrajk
111 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2012. 09:54h

Zatvorenici iz Spuža koji peti dan štrajkuju glađu ogorčeni su “netačnim” izjavama uprave ZIKS-a i mole bivšeg direktora te ustanove Božidara Vuksanovića i ministra pravde Duška Markovića, kao “jedine osobe kojima vjeruju” da hitno dođu u Spuž.

Oni tvrde da im uprava ZIKS-a od juče nudi sve uslove koje su tražili prije štrajka, ali nelegalnim putem, odnosno ne preko primjene Zakona o uslovnom otpustu, kako bi prekinula štrajk.

Porodice nekoliko zatvorenika, zatvorenici koji su u štrajku, ali i bivši zatvorenici Peko Đikanović iz Nikšića i Željko Šćepanović iz Podgorice kontaktirali su juče redakciju “Vijesti” i ustvrdili da je u ZIKS-u ipak bilo torture, a da su najgore prošli zatvorenici iz soba 9, 10 i 11 u paviljonu A. Porodica Miloša Kruščića za kog su zatvorenici juče tvrdili da je pretučen, uvjerila se da Kruščića “niko nije dirao”.

“Zbog svih netačnih informacija koje uprava ZIKS-a plasira u 14 sati izbacili smo na hodnik frižidere, a oni kod kojih je ostalo i malo hrane i to. Večeras će nas desetak ušiti usta, možda na taj način dokažemo direktoru ZIKS-a Milanu Radoviću da uprkos njegovim izjavama kako nijesmo u štrajku, mi ne uzimao ni svoju, ni zatvorsku hranu. Iako imamo pravo na miran protest oni i dalje, uz primjenu sile, pokušavaju da uguše štrajk”, kazala je grupa zatvorenika koja se nalazi na izdržavanju kazne zatvora u Spužu.

Netačne informacije o stanju unutar ZIKS-a?

Oni su optužili direktora ZIKS-a da netačnim informacijama želi prikriti stvarno stanje u ZIKS-u.

“Nikakava ljekarska služba nije nas obilazila, nisu nas ni izmjerili prije početka štrajka, od nedelje se nismo okupali jer smo stalno zaključani u svojim sobama, a oni daju saopštenje da je stanje redovno. Radović tim saopštenjem pokušava sačuvati svoju fotelju koja mu izmiče još od nerasvijetljene smrti pritvorenika Milivoja Terzića. Moguće da on misli da se to zaboravilo, jer se ne pominje, ali nije zaboravljeno. I to će morati da objasni, kao i ovaj štrajk”, kazali su zatvorenici.

Oni tvrde da im uprava ZIKS-a nudi uslove, vikende, godišenje odmore i sve što ih po zakonu sljeduje, kako bi prekinuli štrajk, ali i da su “nakon noćnih tortura i prebacivanja zatvorenika” uznemireni i zabrinuti za svoju bezbjednost.

"Nikakava ljekarska služba nije nas obilazila, nisu nas ni izmjerili prije početka štrajka, od nedelje se nismo okupali jer smo stalno zaključani"

Zatvorenici su uputili još jedan apel NVO organizacijama i ombdusmanu Šućku Bakoviću da ih zaštite od nezakonitih radnji.

“Nismo zabrinuti bez razloga. U ovoj ustanovi izdešavalo se mnogo ružnih i sumnjivih radnji pa čak su se dešavale i nerasvijetljene smrti. Razmišljamo da pozovemo svoje porodice da razmotre da li mogu sačuvati naše živote jer su sinoć specijalci upali u boravke 9, 10 i 11 A paviljona, sve razvalili i pretresli. Tukli su zatvorenike i na kraju oduzimali stvari koje su ranije odobrene. Inače ti boravci su neuslovni, pedeset ljudi spava u dvije sobe, imaju jedan tuš, a kada ZIKS obilaze organizacije, nikad ih ne uvode u te prostorije jer tu ne bi ni stoka spavala”, kazali su juče sagovornici “Vijesti” koji su ponovili da ne štrajkuje samo trećina zatvorenika kako je to dan ranije saopšteno iz ZIKS-a, već da štrajkuju gotovo svi u istrazi, krugu i poluotvorenom odeljenju.

Galerija

Bonus video: