Meteorolozi: Upozorili smo MUP da će nevrijeme

U skladu sa zakonom, kako je kazao, HMZ je dužan da taj Sektor obavijesti o mogućem nevremenu, usovima, mećavi
138 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2012. 09:05h

Hidrometeorološki zavod na vrijeme je obavijestio nadležne da će Crnu Goru zahvatiti sniježne mećave i nanosi, ali, kako su kazali iz te institucije, izgleda da se još sa rezervom prihvataju njihove vremenske prognoze.

Direktor HMZ Luka Mitrović kazao je “Vijestima” da su 31. januara obavijestili Sektor za vanredne situacije u MUP-u i poslali upozorenje da će nepovoljne vremenske prilike pogoditi zemlju od 1. do 8. februara.

U skladu sa zakonom, kako je kazao, HMZ je dužan da taj Sektor obavijesti o mogućem nevremenu, usovima, mećavi, dok je MUP dužan da dalje obavijesti opštine koje mogu biti pogođene i ostale koji treba da reaguju u takvim vremenskim uslovima.

Skepsi nema mjesta

“To je ustaljena procedura koja se pokazala kao dobra, a druga je priča to što se sa rezervom prihvata naša vremenska prognoza, uz mišljenje kako neće biti toliko jako nevrijeme kakvo smo najavili. Ovo što se dogodilo ukazuje da ne treba da postoji skepsa prema našim prognozama, jer su se do sada uvijek pokazale kao izuzetno tačne”, poručio je Mitrović.

On je objasnio da u dopisu koji su poslali posljednjeg dana januara, HMZ upozorava Sektor za vanredne situacije da se očekuju sniježne mećave i formiranje sniježnih nanosa.

U upozorenju je navedeno i da u takvim situacijama mogu posebno biti opterećeni saobraćajni putevi, naročito preko prevoja, aerodromi, elektroenergetski sistem, ali i poljoprivredni objekti na području Podgorice i primorja.

Galerija

Bonus video: