Na sjeveru sve više fali hrane

Na sjeveru situacija se normalizuje, sve više puteva očišćeno, ali stanovništvu potrebna pomoć u namirnicama
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2012. 00:28h

Situacija u većini opština na sjeveru se polako normalizuje, pa mehanizacija koju je Vlada uputila kao pomoć i mašine privatnika uspijevaju da oslobode sve više puteva. Iz sela stižu zahtjevi za pomoć, uglavnom u hrani.

Rožajskim selima potrebne su osnovne životne namirnice, ali i stočna hrana. Na gradskom području najveći problem predstavljaju velike količine deponovanog snijega na svakom koraku, kao i veliki sniježni prekrivač na krovovima koji može prouzrokovati još štete.

Predsjednik Opštine Nusret Kalač je rekao da su skoro svi putni pravci ka selima probijeni, ali da još ima mjesta gdje se sa raspoloživom mehanizacijom ne može djelovati.

“Zbog ogromnih naslaga snijega nemoguće je probiti put ka Bogajama. U toku je raščišćavanje i pravaca ka Bukelju i Čokrlijama. Molimo za razumijevanje. Na terenu je 15 mašina, dok preostalih 15 koje imamo nijesu pogodne za rad na terenu u ovim uslovima”, rekao je Kalač, koji je dodao da su sve gradske ulice prohodne.

Namirnice za staračka domaćinstva

Lokalna uprava je za pet familija u Bašči juče dopremila prehrambene artikle u vrijednosti od po 40 eura, dok je Centar za socijalni rad u posljednja tri dana pomogao 90 domaćinstava sa namirnicama vrijednim po 30 eura.

“Pomoć je potrebna naročito u seoskim staračkim porodicama. Imamo otvoren telefon za sve ugrožene slučajeve, pa ćemo, u skladu sa našim mogućnostima, izaći u susret svima kojima je pomoć neophodna. Posebno nećemo dozvoliti da stari i nemoćni ostanu bez osnovnih životnih namirnica”, rekao je Kalač.

Direktor Centra za socijalni rad Mahmut Kalač je rekao da postoji najava da stigne još pomoći najugroženijima.

Regionalni pravac Rožaje-Kula-Peć i dalje je neprohodan, dok se saobraćaj magistralom ka Srbiji odvija otežano

“Podijelili smo 90 paketa porodicama koje su, uglavnom, korisnici socijala. U komunikaciji smo sa resornim ministarstvom, pa postoji mogućnost da će već danas stići jedan kontigent pomoći”, rekao je Kalač.

Gradonačelnik je najavio da će pokušati da pomogne i domaćinstvima koja se žale na nedostatak stočne hrane, a sve ih je više.

Regionalni pravac Rožaje-Kula-Peć i dalje je neprohodan, dok se saobraćaj magistralom ka Srbiji odvija otežano.

U Baricama alarmantno

Uprkos angažovanju mehanizacije Komunalnog preduzeća „Lim“ i privatnih preduzeća da puteve na području bjelopoljske opštine učine prohodnim, sa seoskog i planinskog područja svakodnevno stižu informacije o ugroženosti stanovništva.

Jovan Radović iz planinskog sela Barice putem telefona apelovao je na nadležne da nađu načina da učine put prohodnim i žiteljima dostave osnovne namirnice.

“Sniježni nameti su ogromni i jedva uspijevamo da napravimo prtinu do pomoćnih objekata. Živim sa nepokretnom majkom Marom (94) i nepokretnim bratom Novicom (56) koji je korisnik socijalne pomoći. Zalihe namirnica su na izmaku i samo je pitanje časa kada će glad zavladati kod nas. Slična je situacija i kod ostalih gorštaka”, poručio je Radović.

Snjegočistači stižu u Plav

Višenamjenske mašine za čišćenje snijega, kao pomoć Vlade Opština Plav će imati na raspolaganju od danas.

Gradonačelnik Plava Skender Šarkinović ističe, da će se nakon dolaska mašina, stanje na putevima u velikoj mjeri popraviti.

On je dodao da je stigla i pomoć iz Crvenog krstra za najugroženije porodice.

On je dodao da je stigla i pomoć iz Crvenog krstra za najugroženije porodice.

„Došli su paketi iz Crvenog krsta za najugrošenije 50 higijenskih, 60 čebadi, 100 pari čizama i svijeće i drugog sanitarnog materijala. I dalje se nose namirnice i ljekovi bolesncima i to za sada ide svojim tokom“, kazao je Šarkinović.

Direktor AMD na konju

Kako se ljudi snalaze u zimskim danima, govori i primjer, Srđana Pavićevića direktora Auto moto društva „Gusinje“, koji je bio primoran da na konju pođe na posao i obiđe zavijane objekte ove organizacije. Pavićević kaže, da AMD ne radi već deset dana.

„Neshvatljivo je da jedan ovakav javni servis ne funkcioniše. Niko nije poveo računa o nama, iako smo apelovali na nadležne opštinske službe da očiste 100 metara snijega. Bio sam primoran da pomoću konja dođem do objekata.

Deset radnika i dalje nema pristup svojim radnim prostorijama, a ni brojni vozači početnici koji se ovdje obučavaju, kao ni oni koji ovdje registruju svoja vozila“, kazao je Pavićević, napominjući da će veliki prekid rada tog društva dovesti do finansijskih gubitaka, pa je neizvjesno kako će isplatiti zarade zaposlenima“, kazao je Pavićević.

Iz opštinog operativnog tima za upravljanje vanrednim situacijama su kazali, da će JKP-a odraditi posao čišćenja snijega i da će AMD moći normalno funkcionisati.

Članovi lovačkih organizacija „Kafanfili“ iz Gusinja i „Hrindsko jezero“ iz Plava juče su očistili krovnu konstrukciju Zdravstvene stanice u Gusinju, i tako slabi krov spasili od eventualnog urušavanja.

Potpredsjednik LO iz Gusinja Jazo Dervišević kazao je da pomažu i starim i iznemoglim licima u zavijanim selima, tako što im dopremaju potrebne ljekove, hranu i ostalo.

“U tome veliku zahvalnost dugujemo našem članu Dinu Pjetroviću, koji ulaže nadljudske napore, da uz našu pomoć stigne do zavijanih porodica“, kazao je Dervišević.

Predsjednik plavskih lovaca Vehbija Šabović, je pozvao građane da pozovu u pomoć predsjednike ovih organizacija ili krizni štab na broj 256-150.

Krovovi u Pljevljima počeli da prokišnjavaju

Na brojnim stambenim i poslovnim zgradama u Pljevljima, usljed velike težine i otapanja snijega, počeli su da prokišnjavaju krovovi, a ovaj problem najizraženiji je u ulicama Mila Peruničića i Tršovoj, a prokisla je i zgrada Opštine i lokalne Radio-televizije Pljevlja. Direktor Agencije za stambeno-poslovni fond Opštine Pljevlja Darko Gazdić predložio je formiranje kriznog štaba za intervencije u ovom slučaju.

Gazdić kaže da je samo njemu u kratkom periodu prijavljeno preko 20 slučajeva, gdje su prokisli plafoni u potkrovlju. “Predložio sam glavnom administratoru i nadležnim rukovodiocima da se što hitnije formira krizni štab u cilju rješavanja i sanacije nastalih problema. U kriznom štabu bi bili predstavnici Opštine, Komunalne i Saobraćajne policije, Službe sa spasavanje i građani”, kazao je Gazdić, napominjući da je potrebna sinhronizovana akcija da se očiste krovovi.

“Učešće građana svakako je nezaobilazno, ali sada ne mogu sami ništa preduzeti, jer prilikom čišćenja snijega sa krovova neophodno je zaustaviti saobraćaj u toj ulici i obezbijediti da se akcija nesmetano izvede. U sadašnjoj situaciji snijeg se nema gdje bacati sa krovova, zato je neophodno organizovano učešće svih“, rekao je Gazdić.

Prema njegovim riječima, bilo je poziva za pomoć sugrađana iz porodičnih kuća, kojima krov nije izdržao pod težinom snijega. “Agencija niti ima mogućnosti, niti može sama intervenisati u ovom slučaju. Sinhronizovana akcija je jedino rješenje“, rekao je Gazdić. G.M.

Od Šavnika jednom trakom

Vojska je Žabljaku i Šavniku uputila po jedno vozilo za čišćenje snijega. Mašine su već djelovale i pomogle da se pročisti put od Šavnika do Boana. U slučaju potrebe, Vojska će još pomoći. Pripravno je i ljudstvo”, kazao je načelnik generalštaba Dragan Samardžić.

Mehanizacija “Crnagoraputa” sa kooperantima uspjela je da ukloni ogromne količine snijega i drugog materijala sa puta prema Šavniku, dijela koji se pruža iznad sela Grabovica. Na taj način u Žabljak je prispjela cisterna od 10.000 litara goriva koje je Vlada opredijelila za uklanjanje posljedica nevremena. Pristigla je i grupa Žabljačana koja je morala dva dana i dvije noći boraviti u Šavniku, jer nije bilo načina do dođu do svojih kuća. Saobraćaj se odvija naizmjenično, jer je nedovoljno proširen za vožnju u dva smjera.

Portparol u “Crnagoraputu” Miloš Maneski kaže da će tokom dana biti pročišćeno od mosta na Tari prema Mojkovcu. Iz pravca Mojkovca do Dobrilovine je prohodno, a napreduje se i iz pravca Đurđevića Tare. Od mosta na Tari prema Pljevljima i od Šavnika prema Nikšiću putuje se normalno. Pročišćeno je i od Šavnika do Boana i od Tušine do Bukovice. Odatle, starim putem do Žabljaka, nije prohodno.

U Žabljaku ima vode i struje, tako da sve funkcioniše skoro normalno. Direktor Komunalnog preduzeća Radenko Radulović kaže da su očišćene sve gradske ulice i najveći dio prigradskih naselja. “Pročistili smo do Njegovuđe i dalje do iznad Krša.

Tako je i do mjesnog centra Podgora, do Paleža, Virka i Pošćenskog kraja. Jedna od mašina djeluje na pravcu Pitomina, Bosače, Nadgore i Uskoka i kako posao odmiče jedno po jedno selo se otvara. Stiže nam u ispomoć jedna utovarna lopata firme “Mehanizacija i programat” iz Nikšića.

Od sjutra ćemo imati na raspolaganju i snjegočistač sa roto frezom”, kaže Radulović. O.P.

Galerija

Bonus video: