U Kolašin struja stigla uz pomoć planinara

Članovi kluba „Visokogorci” pomogli električarima da se probiju kroz namete do Ptiča i osposobe trafo-stanicu kako bi Kolašin dobio napon
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2012. 03:28h

Neki djelovi Kolašina u srijedu su dobili struju zahvaljujući saradnji planinara iz planinarskog kluba „Visokogorci“ iz Podgorice i Kriznog štaba za vanredne situacije.

Članovi “Visokogoraca” uspješno su prebacili radnika Elektroprivrede do zavijane trafo-stanice kod sela Ptič, iznad Lijeve Rijeke, a jedan od njih, Zoran Prljević sa “Vijesti” je ispričao da to nije bio nimalo lak posao i da nijesu ni slutili šta ih čeka.

Planinari iz ovog kluba prve večeri kada se veliki broj ljudi borio sa snježnim nametima i bio zavijan po crnogorskim putevima, ponudili su svoju pomoć i stavili se na rasplaganje Kriznom štabu.

“Kad su nas iz Kriznog štaba pozvali u utorak veče i kazali nam što treba da se odradi, da mi planinari pomognemo radniku Elektroprivrede, uklopničaru, da dođe do trafo-stanice koju inače održava, bio sam jako skeptičan s obzirom na veoma jaku mećavu i veliki snijeg. Radnik EPCG je znao put i on je trebalo da nas vodi. Po vremenskoj situaciji bila je pretpostavka da je nemoguće doći do trafo-stanice kod sela Ptič. Prva informacija koju smo dobili bila je da je put probijen do Pelevog brijega i da se ne može dalje. Kontaktirao sam komšiju koji je sa Veruše i on mi je kazao da je Vjeternik probijen, a da se nakon toga ne može zbog velikih snježnih nameta. Dogovorili smo se da se krene u srijedu, rano izjutra”, priča Prljević.

a je put prije toga makar jednom čišćen, mogli bi proći kolima ne baš do trafo-stanice, ali do mjesta Nožice koje je u blizini sigurno.

“Utovarili smo sanke na vozilo Elektroprivrede i krenuli oko šest sati, a nakon sat stigli smo u Vjeternik. Prvi i drugi namet poslije Vjeternika nijesu bili veliki, nekako smo ga probili, ali su točkovi upadali, na trećem nametu smo odustali, jer smo vidjeli da gubimo vrijeme, skinuli sanke i krenuli ka trafo-stanici. Poslije toga bila su dva manja nameta koja bismo probili da je, prije toga čistač prošao. Da je put prije toga makar jednom čišćen, mogli bi proći kolima ne baš do trafo-stanice, ali do mjesta Nožice koje je u blizini sigurno, ali nijesmo znali da je put toliko neprohodan”, kazao je Prljević.

Mada su se spremili da prave prtinu, ponijeli krplje i kompletnu planinarsku opremu, planinari i ekipa Elektrodistribucije nijesu imali problema.

“Niko od nas četvorice nije znao što nas čeka iza naredenog nameta, zbog toga smo i pošli motornim sankama i ponijeli kompletnu opremu, ali je na kraju ispalo mnogo lakše stići do trafo-stanice u kojoj je uklopničar aktivirao i podesio to što je bilo potrebno. To je trafo-stanica manje snage, vjerovatno samo za to područje i aktivirana je kao alternativa. Mislim da ne bi bilo moguće pustiti struju za kompletan Kolašin i Mojkovac baš sa te trafo-stanice, ali parcijalno je, nakon toga omogućeno građanima da dobiju struju”, pojasnio je Prljević.

On je, kako je kazao, iznenađen podatkom da se vrlo mali broj građana, uprkos oštroj kritici koju upućuju, javlja da pomogne u dramatičnim situacijama.

Galerija

Bonus video: