Zatvorenici u ZIKS-u iz soba izbacili svu hranu

Možda na taj način dokažemo direktoru ZIKS-a Milanu Radoviću da mi ne uzimao ni svoju, ni zatvorsku hranu
0 komentar(a)
ZIKS, Foto: Savo Prelević
ZIKS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.02.2012. 16:11h

Zatvorenici koji već četvrti dan odbijaju hranu nakon izjave uprave ZIKS-a da oni ne štrajkuju već samo ne uzimaju zatvorsku hranu, odlučili su da iz svojih soba izbace sve jestive namirnice.

"Zbog svih netačnih informacija koje uprava ZIKS-a plasira odlučili smo da izbacimo iz svojih soba sve što je jestivo. Možda na taj način dokažemo direktoru ZIKS-a Milanu Radoviću koji je saopštio da neštrajkujemo, da mi ne uzimao ni svoju, ni zatvorsku hranu.

Uprkos tome što imamo pravo na miran protest oni i dalje, uz primjenu sile, pokušavaju da uguše štrajk", kazala je grupa zatvorenika koja se nalazi na izdržavanju kazne zatvora u Spužu.

Zatvornici su kazali "Vijestima" u 14 sati da nastavljaju sa štrajkom.

Baković će provjeriti navode

Uprava Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) tvrdi da nije bilo prebijanja zatvorenika, kazao je ombudsman Šućko Baković, navodeći da će on sjutra ipak razgovarati sa osuđenicima koji su iz Spuža prebačeni u Bijelo Polje.Građansku alijansu su porodice zatvorenika ZIKS-a obavijestile da su tri zatvorenika pretučena. Zatvorenici u ZIKS, kako je prenijela podgorička štampa, tvrde da uprava pokušava i upotrebom sile da uguši njihov štrajk.Baković je agenciji MINA rekao da je kontaktirao upravu Zavoda, koja tvrdi da niko nije fizički naparad ni tučen.„Međutim na nama je da to provjerimo i mi ćemo to provjeriti. Planiram sjutra, ukoliko vremenski uslovi dozvole, da obiđem ljude koji su prebačeni u zatvor u Bijelom Polju, a onda ćemo obići i ZIKS u Spužu, razgovarati sa ljudima, prvo da provjerimo je li bilo primjene sile, prebijanja“, kazao je Baković.On je saopštio da je u ZIKS-u u srijedu boravio više od dva sata, do 13 sati, a premještanje u bjelopoljski zatvor počelo je, prema medijskim navodima, nakon 15 sati.„Među imenima osoba koje su premještene je i jedna s kojom sam juče razgovao, što me posebno uznemerilo, jer ispada da neko ko traži zaštitu od Ombudsmana, intevenciju, da zaštiti njegova prava kao osuđene osobe, nakon razgovora sa Ombudsmanom bude prebačen u zatvor u Bijelom Polju“, naveo je Baković.Prema njegovim riječima, to se može shvatiti i kao kazna zbog razgovora koji je ta osoba imala sa Ombudsmanom.

Bonus video: