Glavni grad planira da ove godine proda 1.711 000 kvadrata zemlje

Na prodaju će, ukoliko prođe skupštinsku proceduru, biti ponuđena i urbanistička parcela površine 4.305 kvadrata koja je namijenjena za dječji vrtić i jasle
59 pregleda 0 komentar(a)
Podgorica, snijeg, Foto: Čitalac reporter
Podgorica, snijeg, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 06.02.2012. 17:38h

Odbornici u Skupštini Glavnog grada će na sjednici, zakazanoj za 16. februar, raspravljati o predlogu odluke o određivanju građevinskog zemljišta koje će biti predmet raspolaganja u 2012. godini.

Predlogom odluke obuhvaćene su 44 lokacije ili 1.711.308 kvadrata zemljišta.

U obrazloženju odluke je navedeno da je riječ o urbanističkim parcelama namijenjenim za industriju i građevinarstvo, komercijalnim sadržajima i hotelu, čime se stvaraju uslovi za razvoj malih i srednjih preduzeća u raznim privrednim djelatnostima, “što je pretpostavka za ekonomski razvoj i mogućnost većeg zapošljavanja”.

"Na određenom broju parcela planirano je kolektivno stanovanje sa poslovanjem, kao i objekti namijenjeni za sport, čijom realizacijom bi se afirmisala ova djelatnost od javnog interesa.

Realizacija odluke vršiće se putem javnog oglašavanja radi prodaje ili davanja u zakup pojedinačnih parcela, uz prethodnu saglasnost Vlade" objašnjeno je u predlogu odluke.

Od Konika do Kruševca...

U obrazloženju odluke je istaknuto da je predviđena prodaja 24.406 kvadratnih metara u zahvatu UP „Skladišta i servisi - Cijevna Blok 15” i 17 urbanističkih parcela, namjene za skladišta i servise, ukupne površine 252.912 kvadrata, u zahvatu DUP-a „Servisno-skladišna zona sa ranžirnom stanicom”.

Prodaja će se odnositi i na 30 urbanističkih parcela različitih namjena (mala privreda i trgovina, mlinsko pekarska industrija, prerada mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa i mesnih proizvoda, prerada voća i povrća, diskontna prodaja, skladište i hladnjače...) ukupne površine 177.434 metra kvadratnih, u zahvatu DUP-a „Agroindustrijska zona”, zemljište površine 3.298 kvadrata koje je namijenjeno trgovini i uslugama u zahvatu DUP-a „Servisno–skladišna zona uz željezničku prugu – Vatrogasni dom”, 5.255 kvadrata za poslovni objekat na Cetinjskom putu i 4.232 kvadrata u okviru DUP-a „1. maj” namijenjenih centralnim djelatnostima.

Predlogom odluke je predviđena prodaja i 42.108 kvadrata za skladišta kod KAP-a, 5.531 za stambeni objekat na Koniku, 4.075 za sportsku halu na Starom aerodromu i 15.979 kvadrata za sportske terene u istom naselju. U obrazloženju predloga odluke je navedeno da je za individualno stanovanje namijenjena površina od 10.300 kvadrata ispod Gorice, a 9.566 kvadrata u Novoj varoši za kolektivno stanovanje.

"Parcela od 11.589 kvadrata u zahvatu DUP-a „Drač – Putnički terminal” namijenjena je trgovačko-poslovnom centru, a 27.513 kvadrata u zahvatu DUP-a „Servisno-skladišna zona” za skladišta. U blokovima šest, sedam i osam u zahvatu DUP-a „Servisno-skladišna zona” 33.744 kvadrata namijenjeno je djelatnostima ,a 1.460 i 2.371 kvadrat na Starom aerodromu za poslovne objekte", navedeno je u obrazloženju.

Na prodaju će biti ponuđena i urbanistička parcela površine 4.305 kvadrata koja je namijenjena za dječji vrtić i jasle, a zemljište se nalazi u zahvatu DUP-a „Blok 35-36 izmjene i dopune”. Prodavaće se i urbanističke parcele površine 6.355 kvadrata namijenjene za stambeno-poslovne objekte u zahvatu DUP-a „Poslovni centar Kruševac, zona B”.

Planirana je i prodaja zemljišta za potrebe stranih diplomatskih misija, za šta je predviđeno 10.836 kvadrata u zahvatu DUP-a „Spomen-park Kruševac - zona A i E - izmjene i dopune”. Kada je riječ o poslovnim objektima, oni će se graditi na dvije lokacije na Pobrežju, poslovno-stambeni objekat u zahvatu UP „Nova varoš – Blok G”, individualni objekti u Murtovini, na Zlatici, na prostoru DUP-ova „Zabjelo 8” i „Zabjelo B”, na Koniku, na prostoru DUP-a „Prvoborac - izmjene i dopune”. Kolektivno stanovanje sa djelatnostima predviđeno je na parceli u zahvatu DUP-a „Blok 18-19”.

Parcela za soliter

Predlogom odluke o raspolaganju građevinskim zemljištem predviđena je i prodaja urbanističke parcele, površine 12.030 kvadrata u Bloku pet, namijenjene za izgradnju poslovnog objekta - solitera „Milenijum”.

To zemljište je Glavni grad i ranije pokušavao da proda, po cijeni od 4.986.650 miliona, ali do prodaje nije došlo.

Bonus video: