Uskoro zakonska zaštita od zlostavljanja na poslu

Tim aktom, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, zabranjuje se svaki oblik zlostavljanja na radnom mjestu
93 pregleda 0 komentar(a)
mobing, Foto: Shutterstock.com
mobing, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 05.02.2012. 16:02h

Zaposleni u Crnoj Gori uskoro će biti zaštićeni od raznih oblika zlostavljanja na radnom mjestu, koje u velikoj mjeri karakteriše države u tranzicionom periodu, predviđeno je Predlogom zakona o zabrani zlostavljanja.

Tim aktom, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, zabranjuje se svaki oblik zlostavljanja na radnom mjestu.

Mobing je svako aktivno ili pasivno ponašanje na radu ili u vezi sa radom prema zaposlenom ili grupi zaposlenih, koje se ponavlja, a koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva, ugleda i ličnog i profesionalnog integriteta zaposlenog.

Tim aktom, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, zabranjuje se svaki oblik zlostavljanja na radnom mjestu.

Izvršiocem mobinga smatra se poslodavac sa svojstvom fizičkog lica, zaposleni ili grupa zaposlenih kod poslodavca ili treće lice sa kojim zaposleni ili poslodavac dolazi u kontakt prilikom obavljanja poslova na radnom mjestu.

Poslodavac je dužan da zaposlenom obezbijedi rad na radnom mjestu i radnoj okolini pod uslovima u kojima se obezbjeđuje poštovanje njegovog dostojanstva, integriteta i zdravlja, kao i da preduzme potrebne mjere da zaposlenog zaštiti od mobinga.

Kaznenim odredbama predviđeno je da će se novčanom kaznom od 500 do deset hiljada EUR kazniti onaj koji ne zaštiti od mobinga na radu i u vezi sa radom .

7,4 odsto ispitanika bilo žrtva

“Kazniće se i onaj koji u pisanoj formi ne upozna zaposlenog prije stupanja na rad i zaposlene koji su u radnom odnosu sa zabranom vršenja mobinga, obavezama i odgovornostima u vezi sa tim, načinom prepoznavanja i mogućnostima zaštite od mobinga”, piše u Predlogu.

Prema istraživanju iz 2010. godine o prisustvu mobinga na radnom mjestu, 7,4 odsto ispitanika izjasnilo da je bilo žrtva mobinga.

Iz tog Vladinog resora navode da se prema istraživanju iz 2010. godine o prisustvu mobinga na radnom mjestu, 7,4 odsto ispitanika izjasnilo da je bilo žrtva mobinga.

Tako nizak procenat pojašnjavaju uticajem socioloških i kulturnih faktora sredine u kojoj postoji jak osjećaj stida da bilo ko ne sazna za takve probleme.

„Najveće učešće ispitanika među zaposlenima je u kategoriji od 25 do 36 godina, a najveći stepen mobinga je u kategoriji od 18 do 25 godina godina i to u kumulativnom procentu od 17,8 odsto, što na bivšem, a što na sadašnjem radnom mjestu”, kazali su iz Ministarstva.

Bonus video: