U Herceg Novom slavili na Fešti od mimoze, ribe i vina

Domaćini su se potrudili da za goste pripreme 1.200 kilograma sardele, hiljadu litara Plantažinog vina i 1.500 litara piva nikšićke Trebjese
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2012. 15:36h

Uprkos kiši i jakom vjetru, samo zahvaljujući organizatorima, vrijednim mještankama i mještanima Baošića i Đenovića, na hercegnovskoj rivijeri održana je tradicionalna Fešta od mimoze, ribe i vina koja se svake godine organizuje u okviru Praznika mimoze.

U centralnom programu koji je morao biti skraćen na onoliko koliko nije padala kišaučestvovala je Mjesna muzika Đenovići, trombonjeri i klapa Stari kapetan.

Prvi put od kada se organizuje manifestacija izostale su mažoretke što je donekle umanjulo draž preoznatljive povorke koja je prodefilovala ulicom uz more.

Kažu da je od svih učesnika jedino njih uplašila kiša.

Domaćini su se potrudili da za goste pripreme 1.200 kilograma sardele, hiljadu litara Plantažinog vina i 1.500 litara piva nikšićke Trebjese.

Najteže je bilo domaćicama iz Baošića koje su na vatrama pod nastrešnicma od zore pržile ribu.

Kiša, bura i fešta

Za 43. godine koliko traje manifestacija bilo je i kiše i bure i svakavog nevremena, ali one su uvjek bile ustrajne da već prve posjetice dočeka svježe ispržena riba.

Tako je bilo i jutros. Mještani Đenovića za sve posjetioce pripremili su priganice, suve smokve i lozovu rakiju.

Nije izostao ni koktel u zgradi Crvenog krsta priredio predsjednik opštine Dejan Mandić za visoke zvanice među kojima su bili i članovi diplomatskog kora, ministar poljoprivrede Tarzan Milošević, predstavnici kulturnog i javnog života Crne Gore.

Najviše interesovanja pobudila je američka ambasadorka u Podgorici Si Kej Braun.

Međutim „obični“ gosti, oni zbog kojih se sve i organizuje, ove godine došli su u najmanjem broju od kada se ova pučka svečanost održava.

Loše vrijeme u okruženju, zavejani putevi i kiša na rivijeri spriječili su sve zainteresovane da se upute na obalu gdje u ovo doba godine cvjeta najljepši žuti cvijet – mimoza. Na najmasovnijoj mimozinoj

Fešti danas je bilo oko 1.500 posjetilaca što je nekoliko puta manje nego do sada.

Naime, Fešta je znala da na hercegnovsku rivijeru „dovede“ i 20.000 posjetilaca.

Grupi slovenačkih planinara (ne)vrijeme nije bilo prepreka za učešće na Fešti.

Oni već treći put spajaju planinarenje po Orjenu u zaleđu Herceg Novog, i prisustvo cvijetnoj fešti. I grupi od 50 turista iz Poljske loše vrijeme nije predstavljalo problem da prvi put, dođu specijalno na Praznik mimoze . Nadali su se ljepšem vremenu, ali su ipak zadovoljni.

Ministar Milošević je iskoristio dolazak u Herceg Novi da se sastane sa poljoprivrednim proizvođačima.

On je ocijenio da ovo područje ima dobre uslove za razvoj ribarstva i poljoprivrede- naročito uzgoja južih kultura i masline, a da je takođe i veliko potencijalno tržište.

Za 18 sati predviđeno je svečano otvaranje 43. Praznika mimoze na glavnom gradskom trgu u Herceg Novom.

Poslije prigodnog programa nastupiće beogradska grupa Van Gog.

U hotelu Plaža biti organizovan tradicionalni maskenbal za odrasle, a u u Baošićima za najmlađe.

Galerija

Bonus video: