Izložbi cvijeća u Herceg Novom kiša nije zasmetala

Cvjetna fešta počela je Međunarodnom izložbom cvijeća na kojoj se predstavilo 50 izlagača
133 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2012. 19:39h

Izložbom cvijeća počeo je 43. praznik mimoze.

Najavljeni program svečanog otvaranja i koncert grupe “Van Gog”, planirani za večeras, odloženi su za subotu veče u 18 sati na glavnom gradskom trgu.

Cvjetna fešta počela je Međunarodnom izložbom cvijeća na kojoj se predstavilo 50 izlagača iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Uz konstataciju da su prethodnih decenija izložbu otvarale mnoge znamenite ličnosti i da se zbog toga osjeća privilegovanom, Marina Jovićević, generalna konzulka Srbije u Herceg Novom, otvarajući izložbu kazala je da “nema ništa logičnije nego da se praznik koji je posvećen mimozi otvara izložbom cvijeća”.

Organizatorka Jovanka Matković kazala je da je zbog nevremena odustao samo jedan od pozvanih izlagača, nekoliko ih je kasnilo, a ostali su, uprkos nepovoljnim uslovima na putevima, stigli na izložbu koja ima dugu i značajnu tradiciju.

25 izlagača iz Crne Gore i regiona

U hali sportskog centra Igalo predstavilo se 25 izlagača cvijeća iz Crne Gore i regiona, među njima najviše distributera, ali i značajan broj proizvođača. Još 25 izlagača došlo je sa propratnim materijalom - saksijama, slikama, ukrasima od cvijeća i suvenirima.

Petar Ivović iz Kumbora, koji ima rasadnik kamelija, na izložbi cvijeća predstavlja se već 15 godina. Ističe da je ta manifestacija značajna jer mu omogućuje kontakt sa kupcima, ali i ostalim uzgajivačima, jer je hercegnovska manifestacija jedina preostala te vrste u Crnoj Gori.

On je zagovornik male proizvodnje koja, kako tvrdi, može opstati uz velike proizvođače, ali se mora izboriti originalnošu i kreativnošću.

Distributeri “Elena trade” iz Podgorice predstavili su se velikim izborom saksijskog cvijeća. Ističu da su cijene najniže u posljednjih nekoliko godina i da se kreću od pet do 30 eura.

Na izložbi predmeta inspirisanim cvijećem izlagala je i Smilja Dželebđić iz Herceg Novom. Ona se predstavila ručno oslikanim kutijama, poslužavnicima, ramovima za ogledala, saksijama koje je radila dekupaž tehnikom. To je stara tehnika iz 17. vijeka koja se prvo počela koristiti u Italiji i Francuskoj kada se oslikavao namještaj. Na izložbi cvijeća učestvuje četvrti put, a ovim se poslom bavi desetak godina.

Smilja Dželebđić

Neda Fanfani iz Đenovića predstavila je zanimljive “stijene” rađene tako da imitiraju prirodne, u čijim šupljinama se može saditi cvijeće, aromatično bilje, povrće i voće. Namijenjene su, prije svega, za balkone. Proizvodi i velika pila za one koji ne mogu sebi da priušte ona od klesanog kamena. Kupci su joj svi koji “imaju osjećaj za prirodni ambijent i ne žele da ga remete”.

Izložba će biti otvorena do nedjelje.

U subotu pučke svečanosti

Četrdeset treći praznik mimoze je svojevrstan brend i najzanačajnija turističko-propagandna i kulturno-zabavna manifetacija.

Najzanimljivije će ipak biti u subotu kada se održavaju pučke svečanosti, berba mimoze i fešta od ribe i vina.

Domaćini duž hercegnovske rivijere, posebno u Baošićima, pripremili su 1.200 kilograma sardela za prženje, 1.000 litara “Plantažinog” vina i 1.500 litara nikšičkog piva

Domaćini duž hercegnovske rivijere, posebno u Baošićima, pripremili su 1.200 kilograma sardela za prženje, 1.000 litara “Plantažinog” vina i 1.500 litara nikšičkog piva, a ubrano je i oko 500 kilograma mimoze.

Jedino strahuju da će kiša i snijeg koji pada u unutrašnjosti možda spriječiti posjetioce da dođu u onom broju kao ranijih godina, kada je mimoza okupljala i do 20.000 posjetilaca. Sjutra veče biće predstavljena knjiga bivšeg boksera Vladimira Miloševića “Žena nije dugme”.

Otkazani aranžmani

Organizatori Praznika mimoze nadali su se da će ovog vikenda biti veći broj gostiju na hercegnovskoj rivijeri, ali su umjesto toga stigli otkazi najavljenih aranžmana. Kao opravdanje navodi se nevrijeme koje je ovih dana zahvatilo Crnu Goru i region.

U svim vidovima smještaja je 1.529 gostiju, od kojih je polovina smještena u domaćinstvima. U hotelima je oko 700 gostiju, od kojih je trećina u Mediteranskom zdravstvenom centru.

Neda Fanfani

U najvećem hercegnovskom hotelu “Plaža” do kraja sedmice očekivali su dolazak 400 gostiju, ali ih je sada samo stotinu. U hotelu “Light house” u Igalu odmara oko 50 gostiju. Nešto bolju popunjenost očekuju narednih dana, kao i u hotelu “Vojvodina”.

U hotelu “Riviera” u Njivicama, koji je otvoren preko cijele godine, registrovana su samo četiri gosta, a prema najavama neće ih biti više ni do kraja mjeseca. Otvoreno je i nekoliko malih apart hotela, ali i u njima boravi tek po nekoliko gostiju.

Nevrijeme je opravdan razlog za otkazivanje dolaska gostiju na hercegnovsku rivijeru za Praznik mimoze

Nevrijeme je opravdan razlog za otkazivanje dolaska gostiju na hercegnovsku rivijeru za Praznik mimoze, ali i da nije bilo loših vremenskih prilika, malo ko bi mogao biti zadovoljan posjetom.

Osim što je opšta besparica, što nedostaju hoteli visoke kategorije, posljednjih godina nema ni dobro osmišljene ponude i dobre reklame koja bi dovela više gostiju.

Galerija

Bonus video: