Lompar i Mrkonjić potvrdili gradnju Koridora 11

Lompar je rekao da će Crna Gora pokušati da dobije sredstva od Evropske investicione banke i da se nada da će konsultant potvrditi da će autoput biti građen
0 komentar(a)
Lompar i Mrkonjić, Foto: Arhiva Vijesti
Lompar i Mrkonjić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.02.2012. 14:17h

Ministar saobraćaja Crne Gore Andrija Lompar i ministar infrastrukture Srbije Milutin Mrkonjić još jednom su potvrdili da će biti realizovan projekat izgradnje Koridora 11 kroz dvije zemlje.

"Crna Gora je izabrala konsultanta koji priprema izgradnju "saobraćajnice od Podgorice do sjevera", rekao je Lompar novinarima u Beogradu i dodao da će konsultant utvrditi koja će ruta biti u pitanju, do granice sa Srbijom i da li će biti građen autoput i ko će to finansirati.

Lompar je rekao da će Crna Gora pokušati da dobije sredstva od Evropske investicione banke i da se nada da će konsultant potvrditi da će autoput biti građen, prema ranije utvrđenoj trasi, kao i da li će biti korišćen model javno - privatnog partnerstva.

Mrkonjić je kazao da je izgradnja Koridora 11 prioritet poslije završetka putnog Koridora 10 kroz Srbiju i da je u prilog tome potpisan sporazum, na osnovu kojeg će Azerbejdžan učestvovati u gradnji autoputa na trasi Koridora 11 od Ljiga do Preljine.

Mrkonjić je rekao da dobro napreduju radovi između Uba i Lajkovca i da se pripremaju za gradnju još dvije dionice, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga. Mrkonjić je još jednom ponovio da je ranije neprecizno dao izjavu medijima, koji su ga pogrešno shvatili, da taj autoput neće proći kroz Sandžak.

Srbija će graditi taj autoput prema ranije utvrđenoj trasi Beograd-Čačak-Ivanjica-Boljare, na granici sa Crnom Gorom, naglasio je Mrkonjić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i ministar za ekonomski razvoj Azerbejdžana Šahin Mustafajev potpisali su juče u glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu, Sporazum o zajmu te zemlje za izgradnju dionice Koridora 11, od Ljiga do Preljine u vrijednosti od 300 miliona eura.

Jeremić je, poslije potpisivanja sporazuma, istakao da je učinjen značajan korak u pravcu čvršćeg ekonomskog povezivanja Srbije i Azerbejdžana.

Bonus video: