Mladi se često klade, najmlađi se kladio prvi put sa 5 godina

Kao motivi za klađenje često se pojavljuje "laka zarada", što je motiv gorovo svakog trećeg ispitanika
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2012. 13:01h

Istraživanje stavova mladih prema igrama na sreću, koje je radila firma "Defacto consultatcy", pokazalo je da 43,2 odsto ispitanika ima iskustvo sa klađenjem, a više od polovina ima člana porodice u najbližem srodstvu koji se često posječuje kladinocu.

Važan nalaz istraživanje je i da su oni koji posjećuju kladionice prvi put to uradili prosječno sa 11,2 godine, dok je minimalna starosna dob ispitanika kada je prvi put posjetio kladionicu pet godina.

Istraživanje je rađeno među učenicima sedmog, osmog i devetog razreda osnovne, kao i iz različitih srednjih škola u oktobru prošle godine. Naručilac je Uprava za igre na sreću, uz podršku Ministarstva finansija i Kancelarije UNICEF za Crnu Goru.

Rezultati istraživanja pokazuju da su kladionice u neposrednoj blizini maloljetnika, pa skoro dvije trećine ispitanih učenika osnovnih i srednjih škola smatra da su kladionice veoma ili relativno blizu njihovih kuća, dok 72 odsto smatra da su blizu škola.

Kao motivi za klađenje često se pojavljuje "laka zarada", što je motiv gorovo svakog trećeg ispitanika

"Čak 81 odsto ispitanika ima prijatelje koji posjećuju sprotske kladinoce radi opklada na sportske rezultate, pa je logično da su ishodi klađenja čest predmet razgovora između ispitanika i njihovih prijatelja", kazala je Olivera Komar iz "Defacto consultancy".

Kao motivi za klađenje često se pojavljuje "laka zarada", što je motiv gorovo svakog trećeg ispitanika.

"Prema crnogorskim zakonima zabranjeno je prisustvo u objektima namijenjenim za klađenje i kockanje licima mlađim od 18 godina, pa je prisutnost navike klađenja u bilo kom procentu jasan pokazatelj da postoji očigledna razlika između normatinvog i stvarnog", kazala je Komar.

Istraživanje je dalje pokazalo da 65 odsto ispitanika ima pozitivan stav prema ljudima koji posjećuju kladinoce.

"Skoro četvrtina roditelja (23 odsto) šalje maloljetnu djecu u kladionice", kazala je Komar

"Skoro četvrtina roditelja (23 odsto) šalje maloljetnu djecu u kladionice", kazala je Komar.

Iz Uprave za igre na sreću su kazali da je cilj istraživanja da ta privredna grana bude društveno odgovorna.

"Naredna faza je da se radi edukacija i podizanje svijesti o ovom problemu", kazala je PR Jelena Milić.

Predstavnica Ministarstva finansija Aleksandra Popović, podsjetila je da su izmjene Zakona o igrama na sreću u skupštinskoj proceduri, te da je utvrđena minimalna udaljenost kladionica od škola od 250 metara.

Maloljetnici i piju i puše

Istraživanje je obuhvatilo i zastupljenost kozumiranja cigareta i alkohola među pripadnicima mlađe populacije, jer je često prisutna povezanost između različitih vrsta devijacija i poroka.

"Prema percepciji ispitanika, naviku konzumiranja cigareta sa različitim intezitetom iskazuje skoro polovina njihovih prijatelja. Ovaj podatak je više nego alarmantan, jer svjedoči o učestalosti pušenja među vršnjačkim skupinama ispitanika", kazala je Komar.

Ona je dodala da i praksa konzumiranja alkohola pokazuje zabrinjavajuću zastupljenost među mlađom populacijom.

"Prema mišljenju 48,5 odsto ispitanika, njihovi drugovi i poznanici imaju iskustva sa alkoholom", kazala je Koma

Bonus video: