Rožaje: Prijavljena 23 nasilnika u porodicama

Veliki broj familija je u teškom ekonomsko-socijalnom stanju, a oko 2.000 porodica živi od socijalnih davanja
224 pregleda 0 komentar(a)
nasilje, Foto: Guardian.co.uk
nasilje, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 02.02.2012. 19:47h

Najčešći razlozi koji dovode do poremećaja bračnih odnosa u rožajskoj opštini, kako je saopšteno u Centru za socijalni rad, su siromaštvo, alkoholizam, psihičko zlostavljanje, preljuba i slične pojave.

Esko Plunac, pedagog u Centru, ističe da je stručni tim te ustanove u prošloj godini imao na tretmanu 81 porodicu, od toga je 35 vanbračnih, a 46 bračnih zajednica sa 93 djece.

“Najdrastičniji izraz porodičnog nasilja je fizičko zlostavljanje nad ženama, što je ujedno i najčešći razlog za pokretanje razvoda braka. U ovim situacijama muževi su ti koji ugrožavaju tjelesni integritet, duševno zdravlje i spokojstvo porodice”, rekao je Plunac.

Dodao je da je stručni tim u nekoliko slučajeva prijavio nasilnike nadležnim institucijama, pa su tako u prošloj godini prijavljene 23 osobe.

“Policija je procesuirala 16 prijava. Pet nasilnika su prijavili drugi organi, a osam građani. Veliki broj familija je u teškom ekonomsko-socijalnom stanju, a oko 2.000 porodica živi od socijalnih davanja. Supružnici se zbog siromaštva sporazumno razvode da bi ostvarili pravo na socijalu", kazao je Plunac.

Manje maloljetnih prestupnika

"Dešava se da nakon razvoda oba supružnika ostvare jedan od vidova socijalne pomoći. Među razvedenima ima i onih koji razvod koriste da bi sklopili brak sa osobom iz inostranstva kako bi ostvarili pravo na rad u nekoj od zapadnih zemalja”, dodaje pedagog.

Napominje da je iz godine u godinu sve manji broj krivičnih djela iz oblasti maloljetničke delikvencije.

“U prošloj godini smo evidentirali 20 krivičnih djela i 14 prekršaja. Najčešća krivična djela koja čine maloljetnici su teška krađa, tjelesne povrede, ugrožavanje sigurnosti u saobraćaju, nedozvoljena trgovina, ugrožavanje sigurnosti drugog lica, tuča i slično. Do pada ove vrste kriminaliteta došlo je zbog dobre saradnje između škole, roditelja, policije, sudstva i tužilaštva”, kazao je Plunac.

Ističe da se bilježi problem upotrebe opojnih droga, upotrebe duvana i alkohola među maloljetnicima i dodaje da tom problemu mora biti posvećena posebna pažnja.

Bonus video: