U ZIKS-u će biti sandučića, samo kad usaglase datum

Već 14 mjeseci od kada su kupljeni, sandučići za pritužbe nalaze se u Kancelariji ombudsmana Šućka Bakovića, umjesto u ZIKS-u, i to na mjestu koje je prometno i bez video nadzora
0 komentar(a)
ZIKS protest zaposlenih, Foto: Savo Prelević
ZIKS protest zaposlenih, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.01.2012. 10:40h

Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Kancelarije ombudsmana i Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija o postavljanju sandučića za pritužbe u prostorijama ZIKS-a realizovaće se čim se usaglasi odgovarajući termin, saopšteno je iz kancelarije šefa Misije OEBS-a.

Portparol te organizacije Alijan Roberts je, odgovarajući na pitanja “Vijesti” koja su postavljena nakon što je direktor ZIKS-a Milan Radović ustvrdio da je on inicirao postavljanje sandučića, ali da to nije učinjeno jer je iz kancelarije OEBS-a traženo odlaganje, saopštio kako je datum za postavljanje sandučića pomjeren u skladu sa zajedničkim dogovorom Misije OEBS-a, Kancelarije ombudsmana i Ministarstva pravde, a da ta međunarodna organizacija izražava nadu da će se to desiti u skorijoj budućnosti.

Okolnosti nisu dale

Dobra praksa postavljanja sandučića za pritužbe naročito je zastupljena u nekim državama članicama OEBS-a iz ovog regiona

“Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Kancelarije ombudsmana i ZIKS-a o postavljanju sandučića u prostorijama ZIKS-a, kao i njihovo samo montiranje, realizovaće se čim se usaglasi odgovarajući termin između svih sporazumnih strana. Misija izražava nadu da će se to desiti u skorijoj budućnosti”, kazao je Roberts.

Dobra praksa postavljanja sandučića za pritužbe, kako je kazao, naročito je zastupljena u nekim državama članicama OEBS-a iz ovog regiona, zbog čega je ta organizacija pozdravila spremnost Ministarstva pravde i predstavnike Uprave ZIKS-a da podrže tu inicijativu i omoguće njenu realizaciju.

Podrška misije Vladi

Konkretan primjer dobre prakse tiče se postavljanja sandučića za pritužbe, koje osobe lišene slobode upućuju ombudsmanu

Konkretan primjer dobre prakse, kako je objašnjeno, tiče se postavljanja sandučića za pritužbe, koje osobe lišene slobode upućuju ombudsmanu, kao crnogorskom Nacionalnom mehanizmu za prevenciju torture, inače, jedinoj instituciji koja posjeduje ključ od njih.

Kod Šućka već 14 mjeseci

Već 14 mjeseci od kada su kupljeni, sandučići za pritužbe nalaze se u Kancelariji ombudsmana Šućka Bakovića, umjesto u ZIKS-u, i to na mjestu koje je prometno i bez video nadzora, zbog čega zatvorena i pritvorena lica ne mogu da se obrate zaštitniku ljudskih prava i sloboda.

Na taj način, pritužbe na bilo kakvo prekoračenje službene dužnosti ili uskraćivanje Ustavom zagarantovanih prava, ostajale su tajna zatvorene među zidinima.

Kako su “Vijesti” nezvanično saznale, ombudsman kao nacionalni instrument zaštite ljudskih prava i sloboda i mehanizam za prevenciju torture i nečovječnog ponašanja više od godinu dana, od kada je kancelarija OEBS-a finansijski pomogla i kupila sandučiće za pritužbe, nije uspio da se dogovori sa direktorom zatvora oko njihovog postavljanja.

Iz Kancelarije ombudsmana saopšteno je ranije kako ta institucija očekuje inicijativu Misije OEBS-a u vezi sa određivanjem tačnog datuma za postavljanje sandučića, dok je uprava ZIKS-a saopoštila kako su oni inicirali postavljanje sandučića, ali da to nije učinjeno jer je iz kancelarije OEBS-a traženo odlaganje.

Iz ZIKS-a je rečeno i da kutije za pritužbe postoje i sada, s tim što nije precizirao da se one nalaze na hodniku koji je pod video-nadzorom i to na mjestu gdje se nalazi nadležni službenik zatvora, zbog čega pritvorena i zatvorena lica nemaju povjerenja u taj institut.

Prema međunarodnoj praksi, sandučići za pritužbe postavljaju se u institucijama zatvorenog tipa ne bi li se spriječilo ponižavajuće i nehumano ponašanje službenika prema zatvorenim i pritvorenim osobama.

Bonus video: