U Kliničkom centru počeli da rade elektrofiziologiju srca

Institut na Dedinju je jedini Centar u regionu koji radi ove procedure. Na godišnjem nivou u Institut na Dedinju upućivali smo oko 120-130 bolesnika
391 pregleda 0 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Luka Zeković
Klinički centar, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.01.2012. 09:31h

U Kliničkom centru Crne Gore nedavno je počeo projekat elektrofiziologije srca, a riječ je o jednoj od najsavremenijih metoda liječenja kod bolesnika koji imaju poremećaj ritma srca.

Do sada su pacijente zbog te procedure slali u Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje. Nosioci projekta su naglasili da je zahvat, za dva dana, krajem decembra, izveden kod pet pacijenata koji su dobro podnijeli intrevenciju i njihov kratak oporavak se nastavlja u Centru za kardiologiju KC CG.

Projekat je započet pod rukovodstvom načelnice Centra za pejsmejkere i elektrofiziologiju srca Kliničkog centra Crne Gore, prof. dr Ljilje Gledović-Musić, i direktora Klinike za kardiologiju Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje u Beogradu dr Lazara Angelkova.

Projekat se radio četiri godine

Gledović-Musić je kazala da se taj projekat pripremao četiri godine u Kliničkom centru.

“Pripreme su bile studiozne i dugotrajne zato što je sama metoda jako složena i zahtjevna, počev od tehničke opreme do edukacije ljekara i medicinskih sestara i tehničara”, kazala je ona, napominjući da su se te procedure do sada crnogorskim osiguranicima radile na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

“ Institut na Dedinju je jedini Centar u regionu koji radi ove procedure. Na godišnjem nivou iz Crne Gore smo u Institut na Dedinju upućivali oko 120-130 bolesnika. U samom Instutu na Dedinju postoje velike liste čekanja, s obzirom da je to jedini centar u regionu koji se bavi ovom problematikom. To je značajno otežavalo rješavanje probelma naših pacijenta, a s druge strane predstavlja i veliko optrećenje za budžet”, poručila je Gledović-Musić.

Otvaranje elektrofiziologije u KC “jedan od velikih događaja u istoriji medicine Crne Gore“

Ona naglašava da je otvaranje elektrofiziologije u KC “jedan od velikih događaja u istoriji medicine Crne Gore“.

“Elektrofiziologija je medicinska dijagnostička procedura koja se koristi za ispitivanje aritmija kao i ispitivanje uzroka aritmija, a ablacija je terapeutska procedura koja omogućuje da se određene vrste aritmija adekvatno riješe” , rekao je Angelkov.

On je dodao da u pet odsto slučajeva postoje ozbiljne kompikacije, a smrtni ishod je veoma rijedak, u 0,05 odsto slučajeva.

Bonus video: