Prazna pepeljara ispraznila kasu kafića

“Istraživanje je pokazalo da 96 odsto ugostitelja smatra da Zakon negativno utiče na sektor ugostiteljstva"
59 pregleda 0 komentar(a)
pusenje, Foto: Vesko Belojević
pusenje, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 27.01.2012. 02:28h

Udruženje ugostitelja Crne Gore smatra da je taj sektor oštećen primjenom Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda i da je neophodno da se taj propis što skorije mijenja.

Da bi to dokazali, iz Udruženja su krajem prošle godine sproveli i istraživanje, u okviru kojeg su ispitali 100 ugostitelja o efektima zabrane.

“Istraživanje je pokazalo da 96 odsto ugostitelja smatra da Zakon negativno utiče na sektor ugostiteljstva, a skoro 92 odsto smatra da negativno utiče na njihovo poslovanje”, rezultat je istraživanja.

Ministar zdravlja dr Miodrag Radunović kazao je da rezultate istraživanja nije detaljno pogledao, ali da ćebiti potrebna šira elaboracija i mnogo činjenica da bi razmišljali o eventualnoj promjeni Zakona.

Ispitanici su dalje stava da im je u periodu decembar 2010 – 2011 promet u prosjeku opao za 45,2 odsto

“Volio bih da i pored ovog istraživanja imam i podatke iz Poreske uprave koliko je stvarno zaposlenih u ugostiteljsvu, koliko je njih redovno pokriveno doprinosima”, kazao je Radunović.

On je dodao da nije ubijeđen da je zakon uslovio pad prometa u ugostiteljskim objektima u decembru i januaru i da je riječ o odličnom zakonu, koji će pomoći i ugostiteljima.

Ispitanici su dalje stava da im je u periodu decembar 2010 – 2011 promet u prosjeku opao za 45,2 odsto, broj gostiju 38,7, dok se broj zaposlenih smanjio za 31 odsto.

Istraživanje je rađeno sa 100 kafe barova, restorana, noćnih klubova, u 12 crnogorskih opština

“Kod 78,6 odsto ugostiteljskih objekata promet je dodatno opao od dana stupanja na snagu Zakona, u periodu septembar – decembar 2011. godine promet je u prosjeku dodatno opao za 37,6 odsto”, piše u rezultatima istraživanja.

Ugostitelji su dalje, prema istraživanju, pesimistični kada je buduće poslovanje u pitanju, pa većina smatra da će primjena zabrane pušenja imati dugoročne posljedice, a da će promet i dalje opadati.

Udruženje ugostitelja predlaže da se zakon mijenja, i za to imaju konkretno rješenje: “Treba omogućiti lokalima do 100 m3 da sami odluče da li će biti pušački ili nepušački, a lokalima koji su veći od 100 m2 da imaju pušačku i nepušačku zonu, a da pri tom pušačka ne prelazi preko 50 odsto objekta”.

Istraživanje je rađeno sa 100 kafe barova, restorana, noćnih klubova, u 12 crnogorskih opština iz sve tri regije.

Bonus video: