Kalač: Ako snijeg nastavi da pada, moraćemo proglasiti vanredno stanje

Snijeg u Rožajama koji ne prestaje da pada stvorio je sniježni namet više od metra, dok je u selima između 1,5 i dva metra
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2012. 19:28h

Gradonačelnik Rožaja Nusret Kalač najavio je da će, ukoliko snijeg nastavi da pada, proglasiti vanredno stanje u opštini, te zatražiti pomoć od susjednih gradova. Snijeg koji neprestano pada stvorio je sniježni namet više od metra, dok je u selima između 1,5 i dva metra.

“Ovakve padavine našu opštinu nijesu zadesile u posljednjih deset godina.

Tešku situaciju pokušavamo da ublažimo mehanizacijom koju posjedujemo, a koja nije dovoljna da posao odradimo na kvalitetan način.

Ukoliko se nevrijeme nastavi bićemo prinuđeni da proglasimo vanredno stanje i pozovemo u pomoć susjedne opštine”, rekao je Kalač.

Većina seoskih puteva je gotovo neprohodna, a Komunalno preduzeće crpi svu raspoloživu snagu da bar gradske ulice budu prohodne. Kalač ističe da se situacija pomno prati kako bi se na vrijeme odlučilo o preduzimanju dodatnih mjera.

“Ovakve padavine našu opštinu nijesu zadesile u posljednjih deset godina", kazao je Kalač

Iz rožajske Ispostave policije naglašavaju da je već drugi dan na snazi zabrana kretanja teretnih vozila i prikoličara preko Lokvi, na magistralnom putu Berane – Rožaje – Špiljani. I regionalni put preko Kule ka Peći prohodan je samo za putnička vozila. Ista situacija je i na regionalnom putu Rožaje – Razdolje – Tutin.

Rukovodilac rožajske Ispostave Sadik Šabanović je kazao da je saobraćaj prema Srbiji i Kosovu otežan i za ostale kategorije vozila, uprkos tome što ekipe „Crnagoraputa“ 24 sata rade na raščišćavanju novih sniježnih nanosa.

“Zbog izuzetno loših vremenskih prilika kakve se ne pamte u posljednjih 10 godina naše ekipe su dodatno angažovane pa će, ukoliko bude potrebno, izaći u susret i građanima na seoskom području.

Već drugi dan je na snazi zabrana kretanja teretnih vozila i prikoličara preko Lokvi, na putu Berane-Rožaje-Špiljani; putevi Kula-Peć i Rožaje-Razdolje-Tutin prohodni su samo za putnička vozila

Za tu namjenu ćemo angažovati specijalno vozilo za izvlačenje bolesnih i drugih osoba kojima je potrebna ljekarska i druga pomoć“, rekao je Šabanović.

Osim što su drumskim saobraćajem odsječeni od svijeta, desetak rožajskih sela su ostala i bez struje. Iz Elektroprivrede je saopšteno da su bez napona ostale 22 traf-stanice usljed velikog opterećenja vazdušnih provodnika zbog sniježnih padavina.

Oštećenje na dalekovodu Biševo – Bać – Vuča bez električnog napajanja je ostavilo sela Radetina, Besnik, Bać, Jablanica, Dračenovac, Crnča, Pripeč, Malindubrava i Vuča.

Ekipe rožajske Elektrodistribucije su non-stop na terenu, ali im radove dodatno otežavaju neprohodni putevi prema selima. Oštećeni dalekovod je dugačak oko 20 kilometara, što komplikuje lociranje oštećenja, a samim tim i efektnije djelovanje električara.

Galerija

Bonus video: