Umjesto deponija na ulazu u Nikšić mini park

Na Brlji gdje se nalaze deponije, u 28 domaćinstava živi 140 osoba, pripadnika REA populacije, od kojih su 70 djeca
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2012. 20:58h

Brlja je prva ružna slika koju prolaznici i turisti vide kada ulaze u Nikšić. Želimo da tu sliku promijenimo i da umjesto divljih deponija nastane mini park, kazao je predsjednik "Romska nada" Mirsad Muratović.

Potpisivanjem memoranduma o saradnji sa predstavnicima MZ Stara varoš Zoranom Markovićem i Tomislavom Glušicom, "Romska nada" je počela sa realizacijom četvoromjesečnog projekta "Zaštitimo našu životnu sredinu – očistimo Brlju". Akcija podrazumijeva uklanjanje dvije deponije, a prostor koji je predstavljao mogući izvor zaraze biće ozelenjen i pretvoren u park prirode.

"Zbog nesavjesnih pojedinaca iz grada koji svakodnevno nelegalno odlažu smeće, u Brlji su nikle dvije divlje deponije. Zbog nesnosnog zadaha koji se okolo širi uslovi života za lokalno stanovništvo su postali nesnosni i krajnji je momenat da se nešto učini da ne bi došlo do zaraze žitelja od čega polovinu čine djece", kazao je Muratović.

Na Brlji gdje se nalaze pomenute deponije, u 28 domaćinstava živi 140 osoba, pripadnika REA populacije, od kojih su 70 djeca.

Na tim deponijama nalazi se blizu deset tona smeća, a da bi se spriječila mogućnost njegovog ponovnog stvaranja projektom će biti obuhvaćena i edukacija lokalnog stanovništva.

"U sklopu edukativnih radionica predstavnici Službe zaštite životne sredine govoriće mještanima Brlje i MZ Stara varoš o značaju zaštite životne sredine i pravilnom odlaganju otpada", kazao je Muratović.

Biće takođe štampani i edukativni leci – jedan će se odnositi na pravilno odlaganje otpada i važnosti očuvanja životne sredine, i on će biti na crnogorskom i romskom jeziku, dok će drugi letak biti posvećen promociji kaznene politike.

"U saradnji sa Komunalnom policijom biće otvoren broj za prijave odlaganja otpada na nedozvoljenim lokacijama, a mještani treba da shvate da ničega nema lošeg ako se prijavi akter koji narušava životnu sredinu, već da je dužnost i obaveza savjesnih građana da pozivom štite svoje i zdravlje porodice, kao i životnu sredinu", ističe Muratović.

Partneri na projektu kojim se, što direktnim što indirektnim putem želi animirati blizu 3.000 građana, su MZ Stara varoš, JP Komunalno, Komunalna policija i Služba zaštite životne sredine.

Njegova vrijednost je 4.600 eura, a Opština Nikšić je obezbijedila 1.500, dok predstavnici „Romske nade“ očekuju da će ostatak novca nabaviti putem sponzorstava.

Galerija

Bonus video: