Raspopović i Vujotić radili kako im se htjelo

“Od početka 2008. godine, firmom bahato komanduje Vukić Raspopović... a rukovodi, sada već bivši, izvršni direktor Željko Vujotić"
293 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2012. 19:37h

Dvojica suosnivača “Crna Gora gradnje” Predrag Mitrović i Goran Dević optužili su bivše poslovne partnere Vukića Raspovića i Željka Vujotića da su odgovorni što je zgrada sa koje se prije tri dana srušila fasada useljena mimo zakona.

Mitrović i Dević su saopštili “Vijestima” da su protiv Vujotića, izvršnog direktora “Crna Gora gradnje” i Raspopovića, jednog od osnivača, podnijeli više prijava i tužbi, zbog navodnih nezakonitosti u poslovanju.

“Od početka 2008. godine, firmom bahato komanduje Vukić Raspopović... a rukovodi, sada već bivši, izvršni direktor Željko Vujotić, koji su ne pitajući ni Predraga Mitrovića, a ni mene, kao osnivače, doveli firmu u stečaj.

Raspopović

Prosječna cijena kvadrata stana u zgradi... bila je 2.500 eura, a poslovnog prostora 3.500 eura. Od tih para i naših ulaganja mogli smo napraviti, kao što je i bio dogovor, najkvalitetnije urađenu zgradu u Podgorici koja bi trajala stotine godina.

Zbog svih mojih prvo usmenih, a kasnije i pisanih upozorenja u smislu gradnje i poslovanja od 2008. godine, koja Raspopović i Vujotić nisu slušali... početkom 2010. podnio sam krivične prijave protiv Raspopovića... koje je Državno tužilaštvo, po meni, neosnovano odbacilo.

TV Vijesti, Tatjana Debeljević

Takođe sam i tužio firmu “Crna Gora gradnja” kako bi se finansijskim i građevinskim vještačenjem utvrdilo šta se sve uradilo, jer od početka 2009. nemam pristup dokumentaciji firme. Raspopović i Vujotić su podijelili ključeve i uveli kupce u posjed... bez tehničkog prijema, čemu bi se, da su nas pitali, Mitrović i ja svakako protivili”, navodi Dević u izjavi dostavljenoj “Vijestima”.

Vujotić odgovoran za useljenje bez dozvole

Vujotić i Raspopović i juče su bili nedostupni “Vijestima”.

Upitan ko je odgovoran što je zgrada, mimo zakona, useljena bez upotrebne dozvole, Mitrović je odgovorio - izvršni direktor, Vujotić.

“To će, takođe, utvrditi istraga... Po bilo kom osnovu, nisam odgovoran. Naprotiv, uvijek sam upozoravao da se mora raditi po zakonu... imam i pisane dokaze za to... Nažalost, nijesu prihvatili moja razmišljanja, pa se sve ovo desilo...”, kazao je Mitrović “Vijestima”.

On je rekao da se u firmi nije bavio tehničkim stvarima, kao što je postavljenje fasade, istakavši da je nadležne obavijestio o nepravilnostima u poslovanju “Crna Gora gradnje”.

“Podnio sam nekoliko prijava, pretprošle i prošle godine”, kazao je Mitrović.

On nije želio da otkrije protiv koga je podnosio prijave, jer je, kako je obrazložio, postupak u toku.

“Nadam se da će... državni organi vrlo brzo ustanoviti i ko je i kako pravio propuste u firmi. Ja sam oštećena strana... i ja sam tužio firmu... Podnio sam... zahtjev za preispitivanje poslovanja u “Crna Gora gradnji”.

Zaista mi žao, bez obzira na subjektivnu ili objektivnu odgovornost, zbog pričinjene štete na automobilima, kao što mi je i žao stanara koji su useljeni. Nisam imao uvid ni u dokumentaciju, niti sam imao informacije šta se dešavalo u zadnjih nekoliko godina u firmi”, kazao je Mitrović.

Zavadi, pa vladaj

Dević je saopštio da je bio “šokiran” kada su mu javili da se srušila fasada zgrade u Dalmatinskoj ulici, useljene prije svega nešto više od godinu.

Tom prilikom oštećeno je nekoliko automobila, a Dević je istakao da srećom nije bilo povrijeđenih.

“Deset godina se isključivo profesionalno bavim investiranjem gradnje i prvi put čujem da je pala fasada sa neke zgrade u velikoj srazmjeri”, kazao je Dević.

On je kazao da je “Crna Gora gradnja” poslovala po principu “zavadi, pa vladaj” - na štetu kupaca, Mitrovića i njega.

Utvrditi krivicu i obeštetiti građane

Mitrović je istakao da bi građanima, u skladu sa zakonom, trebalo nadoknaditi štetu, ali da je neophodno utvrditi ko je zaista odgovoran.

Mitrović je naglasio da je spreman da snosi odgovornost, ako se ustanovi da je on kriv.

“Zaista u ovom trenutku ne znam čija je to konkretno odgovornost, firme, direktora, osnivača, nadzornog organa, ili firme koja je izvodila te radove.

To treba ustanoviti...”, kazao je Mitrović.

Galerija

Bonus video: