Za Zaštitnika prava pacijenata niko nije čuo

Jedan od rezultata je i da u crnogorskim domovima zdravlja više od polovina zapošljenih (54 odsto) prave duže pauze u radu od propisanih
94 pregleda 0 komentar(a)
dom zdravlja, Foto: Luka Zeković
dom zdravlja, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.01.2012. 08:43h

U crnogorskim domovima zdravlja zabilježeno je 13 slučajeva da je neko od medicinskog osoblja dobio poklon od pacijenta, nalaz je istraživanja koje je uradila nevladina organizacija “Građanska alijansa”.

Aktivisti te organizacije su od 10. oktobra do kraja decembra posjetili 26 domova zdravlja i u njima proveli ukupno 1.041 čas.

U rezultatima istraživanja, konstatuje se da su zabilježeni slučajevi da medicinsko osoblje prima poklone od pacijenata u domovima zdravlja u Kotoru, na Žabljaku, u Nikšiću, Danilovgradu i Podgorici (Nova varoš, Blok 5, Stari aerodrom).

Monitoring je rađen u 15 gradova, i to u Baru, Beranama, Bijelom Polju, Cetinju, Danilovgradu, Herceg Novom, Kolašinu, Kotoru, Nikšiću, Plavu, Pljevljima, Podgorici, Rožajama, Ulcinju i na Žabljaku.

Zaposleni prave duže pauze od propisa

Jedan od rezultata istraživanja je i da u crnogorskim domovima zdravlja više od polovina zapošljenih (54 odsto) prave duže pauze u radu od propisanih.

“Medicinski radnici prave pauze duže od propisanih u 106 zabilježenih slučajeva. Takođe, zabilježeni su slučajevi ljekara koji primaju pacijente i za vrijeme propisane pauze i ne prave pauzu dok god ima pacijenata koji čekaju”, piše u rezultatima istraživanja.

Iz te organizacije naglašavaju da je u 83 odsto slučajeva u domovima zdravlja bilo istaknuto ime zaštitnika prava pacijenata i način na koji mu se pacijenti mogu obratiti, ali da skoro 90 odsto pacijenata nije obaviješteno da u domu zdravlja postoji osoba kojoj se mogu obratiti da bi zaštitili svoja prava.

“Zaštitnik prava pacijenata u Nikšiću je na bolovanju tokom cijelog trajanja monitoringa, a nema zamjene”, piše u rezultatima istraživanja.

Radnici bez ID kartica

U toku monitoringa zabilježeno je i da 80 odsto medicinskih radnika ne nosi identifikacione kartice, što je u suprotnosti sa Zakonom o pravima pacijenata.

“U 45 slučajeva zabilježeno je saopštavanje/komentarisanje dijagnoze/terapije pred drugim pacijentima, registrovan je i 41 ulazak drugih osoba u ordinaciju tokom pregleda”, piše u istraživanju.

Zdravstveni radnici su, shodno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, dužni da čuvaju kao profesionalnu tajnu sve što znaju o zdravstvenom stanju građanina.

U rezultatima se navodi i da je radno vrijeme istaknuto u 23 doma zdravlja, a da u tri nije bilo istaknuto, i to u Kotoru, Herceg Novom i Podgorici, na Starom Aerodromu.

“Istaknuto je radno vrijeme doktora i laboratorija u 22 doma zdravlja, dok u četiri nije”, piše u istraživanju te organizacije.

Preko reda na preglede

Više od polovine pacijenata (53 odsto) je, sudeći prema rezultatima istraživanja Građanske alijanse, imalo primjedbe na sistem zakazivanja.

Pacijenti se dalje žale da se ne poštuje red prilikom pregleda (64 odsto), kao i da dugo čekaju (50 odsto). U skoro polovini slučajeva (48 odsto) zabilježeno je i da se medicinske sestre ne javljaju na telefone za zakazivanje pregleda.

“U Rožajama nema telefona, na Žabljaku i u Bijelom Polju koriste mobilne telefone”, piše u nalazima istraživanja. Takođe, aktivisti te organizacije su došli do podatka da u 27 odsto slučajeva kutija za žalbe nije na uočljivom mjestu u domu zdravlja.

Bonus video: