Volonteri nisu jefitna radna snaga

Volonteri mogu da daju doprinos u jačanju društvenih veza, bilo međugeneracijskih, bilo vezama između ugroženih i onih koji to nijesu
53 pregleda 0 komentar(a)
volonteri, ADP Zid, Igor Milošević, Foto: Vesko Belojević
volonteri, ADP Zid, Igor Milošević, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 26.01.2012. 09:01h

Podgorica – Volonterizam u Crnoj Gori mora biti na većem nivou, a to je moguće jedino ako se uskoro otklone čudni koncepti i čudni propisi, kojima je regulisan, poručio je direktor Asocijalcije za demokratski prosperitet "Zid" Igor Milošević.

On je na međunarodnoj konferenciji o unapređenju volonterizma, kazao da je Evropska godina volontiranja – 2011, pokazala da se mora više pažnje posvetiti socijalnom aspektu, čiji su nesporan dio volonteri.

"Na konferenciji nema uvodnih govora zvaničnika vlasti, jer ih moramo ubijediti da vjeruju da volonteri nijesu izmišljena kategorija i da kod nas volonterizam nije različit u odnosu na druge države", rekao je Milošević.

Kada nestane "ateizam koji postoji", Milošević se nada da će slične konferencije otvarati i ljepšim govorima. On je naglasio da unutar državnih institucija postoje pojedinci koji su uvidjeli značaj volonterizma, pa se nada da će u skorijoj budućnosti i ostali shvatiti da Crna Gora ima "čudne koncepte" i "čudne propise" koji regulišu ovu oblast.

"Podsjećamo da je zabluda gledati na volonterizam kao na besplatnu radnu snagu", rekao je on, i dodao da je srž razvoja zajednice - participacija građana.

"Zato je i cilj ove konferencije da se približe civilni, javni i biznis sektor kako bi se volonterizam stavio u pravu funkciju", poručio je Milošević.

Da volonetri mogu biti važno rješenje za krizu, i to ne samo da popune prazninu u kasama, već i u rješavanju krize solidarnosti, smatra šef Sektora za politiku, evropske integracije i privredu Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Alberto Kamarata.

On je dodao da volonteri mogu da daju doprinos u jačanju društvenih veza, bilo međugeneracijskih, bilo vezama između ugroženih i onih koji to nijesu.

Kamorata je napomenuo da u Evropi godišnje volontira 100 miliona ljudi i da ne postiji "živa demokratija" bez učešća građana, a volonterski servisi su mogućnost da se uključe.

Za pravilno vrednovanje protrebna je politička volja i jasan pravni okvir.

"Volonteri daju ogroman doprinos socio-ekonomskom životu, ali ih ne treba gledati kao jeftinu radnu snagu, već se moraju ohrabriti uz podršku nacionalnih i lokalnih vlasti", rekao je on.

Na konferenciji, koja će trajati tri dana, ušestvuje više od 110 aktivista civilnog sektora, privrednika, kao i predstavnika lokalnih samouprava i pojednih državnih institucija.

Bonus video: