Fišer: Crnogorsko tužilašto da ispita da li je bilo korupcije

"Očigledno je da su neke ugovore potpisale konsultantske firme i sada je na crnogorskim vlastima da kazne one koji su pogriješili", kazao je Fišer
0 komentar(a)
Pius Fišer, Foto: Luka Zeković
Pius Fišer, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.01.2012. 15:20h

Njemački ambasador u Crnoj Gori Pius Fišer smatra da je prodaja Telekoma najuspješnija privatizacija u Crnoj Gori te da aktuelna afera ne bi trebalo da utiče na evropske integracije i otvaranje pregovora sa Evropskom unijom.

On ne očekuje da bi slučaj Telekom mogao da zaustavi ili uspori otvaranje pregovora Crne Gore sa EU:

"Za razliku od investitora nikšićke Željezare i Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), Mađar Telekom je investirao milione i milione u modernizaciju telekomunikacione infrastrukture u Crnoj Gori. Rezultat toga jeste da danas Crna Gora ima ICT mrežu, a Telekom je moderna kompanija koja odlično funkcioniše. Nažalost prateći privatizaciju očigledno je da su neke ugovore potpisale konsultantske firme i sada je na crnogorskim vlastima da kazne one koji su pogriješili", kazao je Fišer nakon konferencije o regionalnoj podršci misiji ISAF u Avganistanu nakon 2014. godine.

Na pitanje da li će Brisel insistirati da crnogorske institucije istraže kako je privatizovan Telekom, Fišer je kazao da ne vjeruje da će se "miješati u individualne slučajeve", te da smatra da sada crnogorske institucije treba da istraže da li je bilo korupcije ili ne u tom slučaju.

"U nadležnosti crnogorskog tužilaštva je da pokrene istragu, ali i pravni postupak ukoliko utvrdi da je bilo korupcije. Ali to nije na Briselu da traži od Crne Gore. Brisel zapravo zahtjeva od Crne Gore da za nekoliko mjeseci dokaže da je sprovela sve reforme kako bi suzbila korupciju i organizovani kriminal", kazao je Fišer.

Bonus video: