Rutović: Izvještaj Reportera bez granica neprimjeren i tendenciozan

"Nerealno je da takav komentar dobijemo kada Crna Gora širi horizont slobode izražavanja i informisanja iz ugla medijskog pluralizma"
0 komentar(a)
novine, Foto: Arhiva "Vijesti"
novine, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.01.2012. 15:16h

Izvještaj Reportera bez granica, prema kojem Crna Gora zauzima 107. mjesto po medijskim slobodama, tendiciozan je i neprimjeren realnoj situaciji u državi, ocijenio je pomoćnik ministra kulture za medije, Željko Rutović.

Rutović je podsjetio na Izvještaj Evropske komisije (EK) gdje se navodi da je ostvaren napredak u oblasti slobode izražavanja, "jednog od ključnih prioriteta iz Mišljenja EK".

On smatra da je nerealno da takav Izvještaj i komentar država dobije u godini kada Crna Gora dekriminalizuje klevetu.

"Nerealno je da takav komentar dobijemo kada Crna Gora širi horizont slobode izražavanja i informisanja iz ugla medijskog pluralizma, podstiče finansijsku održivost sa 5,3 miliona eura", rekao je Rutović agenciji MINA.

Kako je naveo, metodološki uzorak i realna situacija u Crnoj Gori ničim ne doprinosi kvalitetnom sudu direktora Reportera bez granica Olivija Bazila.

Rutović je kazao da je Vlada, nakon prošlogodišnjeg Izvještaja dva puta pozivala Bazila da dođe i da u Crnoj Gori realno sagleda stanje medijskih sloboda i analizira na terenu, "ali on se tom pozivu nije odazvao".

DPS: Objaviti podatke na osnovu kojih je izračunat indeks

Reporteri bez granica treba da objave podatke ili informacije na osnovu koji su izračunali indeks medijskih sloboda u Crnoj Gori, smatraju u Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

Kovačević smatra da bilo dobro da crnogorska medijska zajednica iskaže svoj stav ili stavove u vezi sa ovim pitanjem

"U najmanju ruku izgleda čudno da je u poslednjih par godina Crna Gora nazadovala u ovoj oblasti ako imamo u vidu makar dio onoga što je urađeno na kreiranju ambijenta za slobodno i profesionalno djelovanje medijske zajednice", naveo je Kovačević u reagovanju dostavljenom agenciji Mina.

On je ukazao da su usvojeni i da se primjenjuju zakoni o elektronskim komunikacijama i slobodnom pristupu informacijama koji se dominantno odnose na tu oblast, i Krivični Zakon kojim je izvršena dekriminalizacija klevete.

Kovačević smatra da bilo dobro da crnogorska medijska zajednica iskaže svoj stav ili stavove u vezi sa ovim pitanjem, odnosno da potvrdi ili ospori objektivnost indeksa medijskih sloboda i saopšti da li se slaže da u ovoj oblasti Crna Gora nazaduje, i to 30 mjesta u odnosu na 2009.godinu.

"Vjerujem da bi bilo dobro da o ovome ima šansu da se izjasni i novinarsko samoregulatorno tijelo. No, njega su medijski "magnati" ukunuli jer bi im, insistiranjem na primjeni novinarskih standarda i Kodeksa, sasvim sigurno ograničavao u razumijevanju njihovih medijskih prava i sloboda", zaključio je Kovačević.

Bonus video: