Bivši komesar EU u Podgorici poručio: Nedostaju moderni pogoni

Panel diskusija je organizovana u okviru programa „Otvoreni amfiteatar Ekonomskog fakulteta“ u saradnji sa Inicijativnom grupom Alpbach Podgorica
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2012. 13:57h

Bivši komesar EU za poljoprivredu, ruralni razvoj i ribarstvo, Franc Fišler kazao je na jučerašnjoj panel diskusiji „Izazovi održivog razvoja poljoprivrede i ruralnih područja u Crnoj Gori” da crnogorsku poljoprivredu karakteriše malo obradivih površina, velike razlike između ruralnih zona u južnoj, centralnoj i sjevernoj regiji, sitnije farme, dominantno bavljenje stočarstvom i nedostatak modernih prerađivačkih pogona.

"Nedostaju investicije, značajan dio prerade se obavlja na farmi, a standardi su veoma niski. Zbog toga je potrebno organizovati obuke i savjetodavne službe, registrovati zemljište, ali i obezbijediti kredite i strane investicije", kazao je Fišler na jučerašnjem predavanju za studente na Ekonomskom fakultetu.

Među ostalim panelistima bili su pomoćnik ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Igor Golubović, dr Milan Marković sa Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore i Bosiljka Vuković iz Kancelarije za održivi razvoj.

Panel diskusija je organizovala Inicijativna grupa Alpbach Podgorica u saradnji sa Ekonomskim fakultetom iz Podgorice.

Galerija

Bonus video: