Novi ekološki projekat: Za podizanje svijesti 500.000

Početak projekta će uskoro biti javno prezentovan, a on se ne odnosi na Opštinu Pljevlja, već na državu
0 komentar(a)
priroda, Foto: Arhiva Vijesti
priroda, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.01.2012. 09:01h

Država će ove godine uložiti pola miliona eura za podizanje ekološke svijesti građana.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma “Vijestima” je saopšteno da prošle godine nijesu realizovali nijedan IPA projekat čiji je cilj isključivo podizanje ekološke svijesti građana, iako su dobili “značajna bespovratna sredstva” za period 2008-2013. godine, obuhvaćena Finansijkom perspektivom EU.

“Vijesti” su juče zatražile odgovor na pitanje koliko novca iz IPA fondova je 2010. uloženo u podizanje ekološke svijesti, nakon što je izvršni direktor NVO "Breznica" Milorad Mitrović saopštio da su predstavnici Ministarstva finansija na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Beogradu, održanoj krajem prošle godine, obznanili da je za tu namjenu potrošeno pola miliona.

On nije bio siguran da li se saopšteni iznos odnosi samo na Pljevlja, ili pak cijelu Crnu Goru, a u saopštenju je dostavio i dio prezentacije koju su predstavnici Ministarstva finansija navodno predstavili u Beogradu.

“Iz IPA 2010. otpočinje Projekat koji se tiče podizanja svijesti i jačanja kapaciteta u oblasti zaštite životne sredine. Ovaj projekat je, dakle, tek ove godine (tačnije prije svega nekoliko dana) ušao u početnu realizacije.

Projekat je vrijednosti 500.000 eura, a sva sredstva su... dobijena iz IPA 2010... Početak projekta će uskoro biti javno prezentovan, a on se ni u kom slučaju ne odnosi na Opštinu Pljevlja, već na čitavu teritoriju Crne Gore.

Aktivnosti koje on podrazumijeva uključivaće kako rad na daljem unapređenju kapaciteta institucija koje se bave životnom sredinom, tako i veliki broj radionica, obuka, i najrazličitije vidove saradnje sa svim subjektima koji se u Crnoj Gori bave životnom sredinom”, saopštila je “Vijestima” portparolka Ministarstva održivog razvoja i turizma Milica Lekić.

Lekić je kazala da je sektor za odnose s javnošću lani radio na podizanju ekološke svijesti građana.

Bonus video: