Poslujemo već 15 godina legalno

Pekara „Dion", 15 godina posluje u skladu sa zakonom i na osnovu obezbijeđenih sanitamohigijenskih i tehničkih uslova
260 pregleda 0 komentar(a)
Pekara Dion Grafo Crna Gora, Foto: Boris Pejović
Pekara Dion Grafo Crna Gora, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.01.2012. 10:59h

Povodom teksta „Ne poštuje zakon", objavljenog u „Vijestima" prije tri dana, u kojem je vlasnik štamparije "Grafo Cma Gora" Mijodrag-Kujo Novović optužio vlasnika pekare „Dion" da posluje bez dozvole za noćni rad, reagovao je vlasnik "Diona" Joveta Beljkaš odbacujući te navode kao neistinite i neosnovane. On je u reagovanju kazao da pekara „Dion", 15 godina posluje u skladu sa zakonom i na osnovu obezbijeđenih sanitamohigijenskih i tehničkih uslova, na osnovu Rješenja Ministarstva zdravlja kao i odobrenja Sekretarijata za razvoj preduzetništva, kojima je odobreno obavljanje odobrene zanatsko-pekarske djelatnosti sa radnim vremenom non-stop.

"To je urađeno shodno odredbama Zakona o radu, zanatstvu, trgovini i shodno Ustavu Cme Gore, kojim je garantovano pravo i sloboda preduzetnišva, koja se može ograničiti jedino u slučaju zaštite zdravlja ljudi, bezbjednosti i odbrane države", kazao je Beljkaš.

Kako je naveo, nesporazumi su počeli, kada je Novović polovinom 2010. godine kupio 800 metara kvadratnog prostora u istom objektu u kom posluje pekara i suprotno urbanističko-teliničkim uslovima, bez građevinske dozvole uradio rekonstrukciju.

"Pogotovo kada se radi o štamparskoj djelatnosti u kojoj se koriste razne hemikalije, koje svojim emisijama zagađuju vazduh i bližu okolinu. Zakonom propisana obaveza svih zagađivača je da prilikom izgradnje ili rekonstrukcije pribave građevinsku dozvolu, sanitarnu i ekološku saglasnost, a nakon završenih radova u skladu sa tehničkom dokumentacijom i upotrebnu dozvolu. Vlasnik štamparije "Grafo Cma Gora" rekonstrukciju i promjenu namjene izvršio je i obavljanje štamparske djelatnosti, počeo i danas obavlja na ilegalno", kazao je Beljkaš.

On tvrdi da je Novović sve radio svjesno, znajući da mu niko ne može odobriti da štamparsku djelatnost obavlja u istom građevinskom objektu gdje je i pekara kao i da je bio svjestan daje pomenutim postupcima postao potencijalni zagađivač.

"Zbog toga je 2010. godine, obavijestio Upravu policije kako se u tom objektu u kom je počeo štamparsku djelatnost "odnekud nalazi i pekara "Dion" i daje zbog proizvodnj i prometa u pekari ugrožena stranka, te da ima pravo da zahtijeva da se za početak zabrani bar noćni rad", kazao je Beljkaš. Nakon odgovora iz Uprave policije da nijesu nadležni za ukidanje rješenja za produženi rad, Beljkaš tvrdi da Novović podnosi zahtjev Sekretarijatu za razvoj preduzetništva da se poništi izdato odobrenje.

"Iz Sekretarijata za razvoj preduzetništva Novović je obavješten da se ne može udovoljiti njegovom zahtjevu, s obrazloženjem da se radi o zanatsko-pekarskoj djelatnosti i da skraćivanje produženog radnog vremena nije moguće uskratiti", kazao je Beljkaš. On je naveo da se Novović, svakodnevno obraćao i Komunalnoj policiji, takođe predstavljajući se kao ugrožena stranka, zahtijevajući da ne da saglasnost za produženo radno vrijeme.

OBUSTAVLJEN prekršajni postupak

Beljkaš je u prilog da nije kršio Zakon i da svih 15 godina radi u skladu sa izdatim odobrenjima nadležnih, te da nije učinio prekršaje, dostavio i rješenje glavnog grada Podgorice - Sekretarijata za lokalnu samoupravu - Odsjeka za prekršaje PP br. 06-229-44/11 od 18. 11. 2011. godine, koje je pravosnažno i kojim je obustavljen prekršajni postupak po zahtjevu Komunalne policije, protiv okrivljenog pravnog i odgovornog lica, sa obrazloženjem da radnje koje se okrivljenim stavljaju na teret nijesu prekršaj.

Bonus video: