Lukšić sa Mankom: Ne slažem se sa protestom zbog struje

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović je kazala da će protest biti “protest za nas” i da to nije demagogija već socijalna pravda.
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2012. 18:26h

Premijer Igor Lukšić ispod čijeg prozora će se u subotu okupiti nezadovoljni građani, ne slaže se sa razlozima najavljenog protesta.

"Mogu da se ne složim sa nekim od argumenata koji se upućuju... Primjera radi, da je posljedica organizacije protesta povećanje cijene električne energija, a ona je danas uz to povećanje, manja nego 2009. i da leko manja nego 2008. godine, rekao je Lukšić.

On je kazao da potpuno razumije pravo i želju organizatora protesta da ukažu na tešku ekonomsku situaciju.

Lukšić je u Porto Montenegru postavio kamen temeljac za hotel sa pet zvjezdica i sreo se sa milijarderom Piterom Mankom.

Predsjednik Glavnog odbora Unije slobodnih sindikata Janko Vučinić na konferenciji za novinare dan uoči protesta je rekao:

"Imamo sve što je potrebno za uspješan protest - povod, zahtjeve i princip. To znači da ćemo imati i masovnost."

Protest u organizaciju USS, a uz podršku Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Studentske unije, biće održan sjutra u podne ispred zgrade Vlade u Karađorđevoj ulici, a sindikalci traže da Vlada nađe način da poništi najnovije poskupljenje električke energije.

Vučinić je rekao da crnogorske porodice više ne mogu da izdrže ni jedno poskupljenje i da je zato kriva politika vlade koja je kroz 20 godina dugu tranziciju od radnika napravila gubitnike.

Nema demagogije samo socijalna pravda

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović je kazala da će protest biti “protest za nas” i da to nije demagogija već socijalna pravda.

Ona je rekla da građani žele da plaćaju čiste račune i da se nada da će Vrhovni državni tužilac, pored čijih kancelarija će građani proću u subotu, početi da radi svoj posao i da će ući u Telekom, KAP, Željezaru, Jugopetrol, Elektroprivredu i u Vladu.

Ona je rekla i da premijer Igor Lukšić je danas trebao da bude na svom radnom mjestu, sa kojeg bi pokušao da nađe rješenje za dobrobit građana, a ne da po primorju otvara investicije Pitera Manka.

"Subvencije za račune za struju nijesu rješenje problema. Građani traže čist račun", kazala je Ćalović.

Keković od Glavnog grada traži besplatan parking

Generalni sekretar USS Srđa Keković je ponovio poziv svim građanima da se sjutra pojave na protestu ali bez nacionalnih, političkih i vjreskih obilježja već da jedina zastava im bude račun za struju.

Keković je rekao da ce USS tokom dana Glavnom gradu uputiti zahtjev da sjutra parking u Podgorici bude besplatan kako bi se građani koji dodju iz drugih gradova lakše smjestili. On je rekao da očekuje da će im Glavni grad izaći u susret.

Predstavik Studentske unije je rekao da će njegove kolege iz Nikšića i Kotora organizovati prevoz do Podgorice i pozvao i studente i njihove roditelje da dođu i daju podršku protestu.

Galerija

Bonus video: