Ništa od prekida štrajka medicinara, ne vjeruju Vladi na riječ

Sindikalci su kazali da u konačnoj verziji tog dokumenta nijesu ugrađena neka rješenja oko kojih je postignut usmeni dogovor
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2012. 16:09h

Crnogorsko zdravstvo, iako je očekivano, danas nije donijelo odluku o prekidu štrajka, već su je odgodili do sljedeće sedmice, kako bi dali priliku Vladi da dopuni neke stavke u Granskom kolektivnom ugovoru.

Sindikalci su kazali da u konačnoj verziji tog dokumenta nijesu ugrađena neka rješenja oko kojih je postignut usmeni dogovor, te da će tražiti da se i za njih nađe mjesto.

"Održaćemo još jedan sastanak sa predstavnicima Vlade, kako bi pojasnili neke stavke oko kojih smo se dogovorili, i ako postignemo kompromis, možemo odmah potpisati Granski kolektivni ugovor", kazala je presjednica sinikata zdarsvtav pri SSCG, dr Ljiljana Krivokapić.

Ona je dodala da je potrebno da se preciziraju odredbe o nadoknadama za prevoz, koeficijentima, statusu zaposlenih u Psihijatrijskoj bolnici "Dobrota".

Javile se nejasnoće oko raspodjele novca

Predsjednik sindikata pri USS dr Vladimir Pavićević, kazao je da su se javile neke nejasnoće i oko načina raspodjele 1,5 miliona eura, koje je Vlada ponudila iz rezervi.

"Najveći broj medicinskih radnika nije siguran da će se sporazum sprovoditi", kazao je Pavićević.

Zdravstveni radnici su ranije kazali da su zadovoljni Vladinom ponudom Granskog kolektivnog ugovorua za tu struku.

Tako su dobili više dana odmora, valorijizaciju koeficijenata, veće otpremnine, ulaganja u stambenu zadrugu.

Iako su štrajkovali od 31. oktobra, pacijenti nijesu mogli osjetiti njegove efekte, budući da nije bilo gužvi većih od uobičajenih, svi zakazani pacijenti su pregledani, a nije bilo ni odlaganja operacija.

Na početku štrajka bilo je i najavljeno da se dalje neće zakazivati pregledi, ali su ipak pacijenti mogli bez većih problema da zakazuju preglede.

Takođe nijesu zabilježene ni žalbe pacijenata na uslugu u zdravstvenim ustanovama zbog štrajka.

Glavni zahtjev medicinara bio je da im se zarada vrate na nivo iz 2009. godine, odnosno da se povećaju za oko 60 eura. Iz Vlade su odgovorili da za tako nešto trenutno nema novca.

Galerija

Bonus video: