Selo Zagrađe odsječeno od Gusinja, po namirnice mogu samo pješke

Iz Opštine poručili mještanima da nemaju potrebnu mehanizaciju da očiste i taj put
97 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2012. 18:39h

Selo Zagrađe blokirano je i odsječeno od Gusinja zbog sniježnih nameta, koji nijesu čišćeni već dvije sedmice.

Selo u kojem je ostalo da živi još četiri domaćinstva, koja se bave poljoprivredom i stočarstvom, udaljeno je od Gusinja oko tri kilometra, a ovih dana samo mlađi i hrabriji mogu sići po namirnice.

Jedan od mještana Aljo Malagić kaže da se prethodnih dana obraćao brojnim službenicima u Opštini Plav, ali da je put i dalje ostao neprohodan.

„Samo su nam jednog dana poslali traktor, koji nije mogao da se pomakne, pa smo i dalje ostali zavijani snijegom i do grada ne možemo stići. Nakon toga sam se ponovo obraćao ljudima u lokalnoj samoupravi, ali sve je ostalo na obećanjima, da će poslati mehanizaciju“, kazao je Malagić.

Najteže starima i bolesnima

On je dodao da je stanovnicima Zagrađa ovih dana veoma teško živjeti, jer se namirnice jedino mogu ručno prenijeti, dok je najteže starijim i bolesnim mještanima.

„Da bismo prenijeli namirnice od prve prodavnice do kuće jedino su nam ostale ruke i noge, jer ne možemo ni sa konjima da se poslužimo. Probijajući se kroz snijeg, treba nam preko dva sata da bismo stigli do svojih kuća. Ja imam bolesnu majku, koja leži u krevetu, eto samo njoj da se ne daj bože pogorša zdravstveno stanje, ne znam kako bismo stigli do doktora“, kazao je Malagić, dodajući da je prije dva dana dolazio snjegočistač koji je stigao samo do sela Dosuđe, kroz koje prolazi put prema Zagrađu.

Kolima samo do Dosuđa

„Došao je da očisti put kroz Dosuđe i u trenutku kada je krenuo da se vraće pozvao sam vozača snjegočistača i kazao mu za naš problem, međutim on mi je rekao, da mu je naređeno da očisti put samo kroz Dosuđe, a nama izgleda čisti put ne treba. Nama nije ništa preostalo nego da zatvorimo stoku po štalama i da se izgubimo nekud po bijelom svijetu, kao što je uradilo dosta stanovnika ovog sela, kojima niko nije izlazio u susret. Obraćam se i ministru poljoprivrede Tarzanu Miloševiću da nas stočare u ovom kraju zaštiti“, kazao je Malagić.

Komunalno Plav nema mehanizaciju

Direktor JP Komunalno Plav Mehmet Đonbaljaj kaže da to preduzeće nema potrebnu mehanizaciju da očisti snijeg kako bi stigli do tog sela, te da su svi ostali putevi prohodni.

„Naša mehanizacija je očistila i uvijek čisti sve lokalne puteve. U ovom slučaju smo, takođe, očistili put do zadnje kuće u Dosuđu, jer dalje od toga naše mašine su jednostavno nemoćne. Vjerujem da nema te mehanizacije i tehnike koja bi uspjela da izađe do samog sela. Svi ostali putevi u opštini Plav su prohodni i mehanizacija je na terenu“, kazao je Đonbaljaj.

Galerija

Bonus video: