Keković: Razlozi za povećanje plata već postoje

Danas su protest podržali radnici Radoja Dakića, kao i Liberalna partija, dok su to ranije uradili MANS i dio studenata
87 pregleda 0 komentar(a)
Grafiti protest, Foto: Luka Zeković
Grafiti protest, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.01.2012. 14:04h

Ukoliko se cijena struje i goriva ne snize, izvještaj Monstata za januar će pokazati inflaciju koja će, prema nedavno potpisanom Sporazumu o politici zarada zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta, biti osnov za pokretanje pregovora Vlade i sindikata o povećanju zarada, smatraju u Uniji slobodnih sindikata.

Električna energija u Crnoj Gori za domaćinstva od januara je skuplja 6,8 odsto a cijene benzina za devet centi ili oko sedam odsto.

Generalni sekretar Srđa Keković se nada da će protest u subotu dati rezultata i da će ukoliko se okupi dovoljan broj građana Vlada shvatiti ozbiljnost situacije i da će cijena struje biti snižena te da će moći da utiču i na ostale troškove.

"Želimo da vjerujemo da će protest dovesti naše članove i građane da pokažu Vladi da je situacija katastrofalna. Ako to bude tako, sigurno ćemo probuditi senzibilitet kod Vlade i imati mnogo veću pregovaračku moć, a to znači da ćemo moći da utičemo na obaranje cijena i na normalniji život.

Ako ove cijene ostanu, inflatorna kretanja će sigurno bilježiti rast i sad treba čekati Monstat", kazao je Keković.

Mislimo da se vrijeme promijenilo, standard je pao, više od 15.000 radnih mjesta je izgubljeno za dvije godine

Prilikom prijavljivanja skupa policiji, USS je navela da očekuje 2.000 građana, a Keković je rekao da su se na taj broj odlučili na osnovu ranijih iskustava sa sličnim okupljanjima.

"Mislimo da se vrijeme promijenilo, standard je pao, više od 15.000 radnih mjesta je izgubljeno za dvije godine, sve je to dovelo do veće ugroženosti i svijest kod naših članova i građana je probuđena našim stalnim istupima.

Očekujemo da će oni shvatiti da je ovo protest u njihovom interesu. Ako to bude tako, skup može biti i masovniji", rekao je Keković i dodao da može biti i manje od 2.000 jer se najavljuje hladno i kišovito vrijeme, a problem je i to što su prosvjetni radnici, koji su najbrojniji članovi USS, na odmoru.

Širi se krug nezadovoljnih

Danas su protest podržali radnici Radoja Dakića, kao i Liberalna partija, dok su to ranije uradili MANS i dio studenata.

Demir Hodžić iz Studentske unije je rekao da protest podržavaju studenti iz Kotora, Nikšića, sa Fakulteta političkih nauka, a da jedino nemaju podršku kolega iz Studentskog parlamenta, ali da i njih pozivaju da dođu.

Predstavnik nikšićkih studenata Ognjen Jovović je potvrdio "Vijestima" da će doći na protest jer "gdje god su protesti, tu su i nikšićki studenti".

On je rekao da pripremaju transparente, postere i organizuju studente.

Podgorica je jutros osvanula ispisana grafitima koji pozivaju na veliki protest 21. januara. Ispisana su brojna mjesta po cijelom gradu.

Bonus video: