Titeksove barake: Ovdje i mačke bježe pod jorgane

Struja neće biti puštena do daljeg, jer stanari sada moraju da donesu i sertifikat o ispravnosti elektroinstalacija
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2012. 17:14h

Stanarima baraka u Ulici 27. marta, kojima je Elektrodistribucija isključila struju prije šest dana "radi njihove bezbjednosti", struja neće biti puštena do daljeg, jer i nakon što su donijeli atest o postojanju uzemljenja koje su im tražili, sada moraju da donesu i sertifikat o ispravnosti elektroinstalacija.

U večernjim i jutarnjim satima temperatura u Podgoerici je oko nula stepeni, a građani koji su ostali bez struje redovno plaćaju račune EPCG.

Rajko Dedić, predstavnik jednog dijela baraka, kazao je da je Agencija za stanovanje tražila da im Elektrodistribucija još u ponedjeljak veče pusti struju. Provjerena je instalacija i uzemljenje koje su stanari sami platili, pa su očekivali da će im konačno uključiti struju.

Krivi i za brod u Italiji

"Sada traže stručno mišljenje za elektroinstalaciju koja je nova, izmijenjena prije 11 godina", rekao je .

"Samo nas zavaravaju a kada donesemo atest za elektroinstalacije tražiće nam sertifikat zašto se prevrnuo brod u Italiji, jer smo možda mi krivi".

U tri barake, sa oko 60 stambenih jedinica, uglavnom samica, kažu da ima 90 odsto bolesnih ljudi i penzionera.

"Za ovih pet dana smo se pomeli od zime. Ne samo mi nego i mačke i psi su osjetili tu nemaštinu i nemogućnost grijanja, da su se bukvalno krili kod nas pod jorgane", priča Dedić.

On kaže da je rok barakama davno prošao i da su one svoje odradile, što, kako kaže, znaju i u Opštini koja je predlagala da se barake ruše.

"Hrana koja je u frižderima je bačena, a zimnicu koju su uzeli penzioneri mogu da je bace i otplaćuju", kazao je Dedić
Barake prokišnjavaju, a instalaciju koju imaju, ističe Dedić, ne bi niko primio, jer kako im je čovjek iz Agencije kazao “onda bi se pola grada isključilo sa mreže zbog neispravnosti”.

Stanari pomenutih baraka su većinom bivši radnici “Titeksa”.

Instalacija je u pomenutim barakama mijenjana prije desetak godina u dvije barake, a u baraci, gdje Dedić živi sa petočlanom porodicom, prije šest godina, kada su dobili i nove strujomjere.

"U našoj baraci nikada nije gorjela instalacija, mada se redovno dešava da crkavaju uređaji, bojleri … U drvo neće niko da ti da garanciju, jer ti možeš da postaviš kablove, ali to nije sigurno kada ni u zgradama danas nisi siguran", rekao je Dedić.

Stanari kažu da traže da ono što plaćaju i da im se da neki rok da problem riješe.

"Hrana koja je u frižderima je bačena, a zimnicu koju su uzeli penzioneri mogu da je bace i otplaćuju", kazao je Dedić.

Stanari prvi put nakon 60 godina, koliko su barake stale, ostali bez struje .

Galerija

Bonus video: