Jočić: Problem korupcije u zdravstvu se ne može rješavati samo zakonom

Korupcija se mora rješavati, “prije svega sa saradnjom građana i aktivnim uključivanjem istražnih organa i zdravstvenih ustanova”
77 pregleda 0 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Luka Zeković
Klinički centar, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.01.2012. 12:07h

Novi zakon o zdravstvenoj zaštiti smanjiće koruptivne radnje, ali se taj fenomen mora rješavati na drugi način, ocijenio je predsjednik Ljekarske komore Crne Gore, Đoko Jočić.

Izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti predviđeno je da ljekari zaposleni u crnogorskim zdravstvenim ustanovama dopunski rad mogu da ostvaruju jedino u privatnim zdravstvenim ustanovama koje su od novembra dio mreže javnih zdravstvenih ustanova.

Iz Ministarstva zdravlja je ocijenjeno da će novi propisi pacijentima omogućiti dostupnost zdravstvene zaštite, a istovremeno smanjiti mogućnost za koruptivne radnje u toj oblasti.

Jočić je rekao agenciji MINA da se korupcija mora na drugi način rješavati, “prije svega sa saradnjom građana i aktivnim uključivanjem istražnih organa i zdravstvenih ustanova”.

Prema njegovim riječima, Komora nije bila konsultovana u izradi ovog zakona, ali nijesu imali primjedbi od ljekara, privatne i javne prakse.

“Doktori mogu raditi dopunski samo u određenim ustanovima. Očigledno su razlog tome zloupotrebe doktora dok su radili u privatnim ordinacijama, dešavalo se da rade neku djelatnost koja nije registrovana”, naveo je Jočić.

On smatra da zloupotreba može biti i u novom sistemu, jer isti doktor radi u privatnim i javnim ustanovama.

“Nijesam siguran da neće biti i tu nekih zloupotreba, koje bi išle na račun javnog zdravstva. Zakon treba analizirati nakon perioda, od šest mjeseci, kako će funkcionisati novi propisi i na osnovu toga ocijeniti da li nešto treba mijenjati”, pojasnio je Jočić.

On je podsjetio da prema novom zakonskom rješenju pacijent koji se ne može pregledati za mjesec u Kliničkom centru ima pravo da dobije potvrdu kako bi obavio pregled u privatnoj klinici.

“Međutim, nemamo normative na sekundarnom, tercijarnom nivou koliko jedan doktor može da ostvari pregleda u toku dana. Tu se postavljaju nekoliko otvorenih pitanja”, pojasnio je on.

Posebno se,kako je kazao, postavlja pitanje "koliko može čovjek da radi u toku 24 sata".

Bonus video: