Zdravstveni radnici prekidaju štrajk do petka

"U četvrtak će odbori oba sindikata najvjerovatnije takvu odluku i podržati", kazala je Krivokapić
0 komentar(a)
strajk, kc, zdravstvo, Foto: Boris Pejović
strajk, kc, zdravstvo, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.01.2012. 11:57h

Republički odobri sindikata zdravstva pri Savezu sindikata Crne Gore i Uniji slobodnih sindikata, u četvrtak će najvjerovatnije potvrditi odluku zdravstvenih ustanova o prekidu štrajka medicinara, koji traje od 31. oktobra prošle godine.

Zdravstvene ustanove su bile dužne do danas da dostave svoje odgovore na Vladinu ponudu Granskog kolektivnog ugovora, oko koje su se usaglasili sa sindikalcima.

Predsjednica sindikata zdravstva pri SSCG, dr Ljiljana Krivokapić, kazala je da da su predstavnici ustanova koje su bile u štrajku, uglavnom prihvatili potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora sa Vladom.

"U četvrtak će odbori oba sindikata najvjerovatnije takvu odluku i podržati", kazala je Krivokapić.

Sindikalci su u štrajk stupili prije dva i po mjeseca nezadovoljni statusom i sa zahtjevom da se što prije donese Granski kolektivni ugovor za tu struku, koji bi im obezbijedio određene beneficije.

Povećanje zarada za oko 11 eura

Tako posljednja verzija dokumenta predviđa povećanje zarada iz rezervnog budžeta od oko desetak eura, ulaganje zdravstvenih vlasti u stambeni fond, povećanje broja dana odmora, bolju zaštitu na radu, valorizaciju koeficijenata.

Budući da je stanje u crnogorskim zdravstvenim ustanovama u toku štrajka uobičajeno, pacijenti nijesu mogli osjetiti njegove efekte. Tako da nije bilo pretjeranih gužvi, vraćanja pacijenata, a jedino što je zdravstvene radnike odavalo da su u štrajku, bili su bedževi na njihovim mantilima.

Predstavnici Ministarstva zdravlja i sidnikata zdravstva ranije su se usaglasili skoro oko svih rješenja u GKU, a samo se očekivala odluka Ministarstva finansija o konačkoj verziji GKU i povećanju plata za medicinare.

Ministarstvo zdravlja je sindikalcima ponudilo da oko 1,5 miliona eura raspodijele za povećanje zarada, kao i trogodišnje ulaganje u fond za rješavanje stambenih problema zaposlenih u toj struci, i to sa 350.000 godišnje.

Bonus video: