Vjerujete svemu što piše na etiketama proizvoda?

Evropska uprava za bezbjednost hrane objavila spisak proizvoda koji dovode u zabludu potrošače, civilni sektor tvrdi da u Crnoj Gori nema dovoljno kontrola
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2012. 07:13h

"Naš proizvod podstiče bolje varenje“, „uz pomoć ovog proizvoda smanjićete tjelesnu težinu“, „Vaš imunitet biće jači uz ovaj proizvod”, samo su neki od slogana kojima se utrkuju proizvođači hrane, pripisujući svojim proizvodima i ljekovita svojstva.

Dok se u Crnoj Gori, prema mišljenju civilnog sektora, ne vodi dovoljno računa o provjeravaju takvih tvrdnji, u Evropskoj uniji su nedavno utvrdili listu proizvoda koji će morati da mijenjaju svoje slogane, u suprotnom će proizvođači biti prinuđeni da ih povuku sa tržišta.

Tako je agencija Evropske unije - Evropska uprava za bezbjednost hrane (EFSA) nedavno objavila da tvrdnja italijanskog proizvođača "Ferero" da "Kinder" čokolada podstiče rast djece, kao i opšte prihvaćena teza da crni čaj povećava pažnju i koncentraciju, ne odgovaraju naučnim dokazima. EFSA je istovremeno izdala odobrenja za više od 200 tvrdnji o korisnosti prehrambenih proizvoda po zdravlje.

Kalcijum pomaže rast kostiju kod djece

U konačnu “pozitivnu” listu, Agencija je razmatrajući više od 2.500 podnijetih zahtjeva, između ostalih, uključila tvrdnje da žvakaće gume bez šećera mogu da pomognu u neutralisanju plaka i proizvodnje kiselina koje izazivaju kvarenje zuba i da proizvodi sa sadržajem kalcijuma pomažu rast kostiju kod djece.

“Potrošači imaju pravo na tačne i pouzdane informacije na etiketama za prehrambene proizvode koje treba da im pomognu da naprave zdraviji izbor. Kad je reč o tvrdnjama o koristi po zdravlje, osiguranje da su one istinite i ispravne je od naročitog značaja”, izjavio je komesar EU za zaštitu potrošača Džon Dali.

Potrošači imaju pravo na tačne i pouzdane informacije na etiketama za prehrambene proizvode koje treba da im pomognu da naprave zdraviji izbor. Kad je reč o tvrdnjama o koristi po zdravlje, osiguranje da su one istinite i ispravne je od naročitog značaja

EFSA je takođe dala zaleno svjetlo tvrdnji da “vitamin D smanjuje rizik od pada”, pa je zaključila da je potrebno da muškarci i žene stariji od 60 godina, uzimaju određenu dnevnu dozu tog vitamina, kako bi izbjegli padove. Na odobrenje EFSA još čeka oko 2.000 tvrdnji o koristi prehrambenih proizvoda po zdravlje.

Iz Ministarstva zdravlja napominju da se u Crnoj Gori rade analize hrane, prilikom uvoza i u unutrašnjem prometu.

“Pored analize parametara koji se obavljaju u cilju kontrole bezbjednosti hrane, analiziraju se i parametri provjere usklađenosti deklaracije sa sastavom proizvoda”, kazali su iz resora dr Miodraga Radunovića.

Zakonskim rješenjima je definisano da deklaracija ne smije sadržati podatke kojima se propisuju ljekovita svojstva hrani, pa je s tim u vezi i zabranjeno reklamiranje ljekovitih svojstava hrane.

“Proizvodi kod kojih su analize pokazale da sastav ne odgovara deklaraciji povučeni su iz prometa i rješenjem inspektora vraćene proizvođaču”, kazali su iz Ministarstva.

Nevladin sektor nezadovoljan

Za nevladin sektor, to ipak nije dovoljno.

Predsjednik udruženja za zaštitu potrošača „ECOM“ Milan Mijović, kazao je „Vijestima” da potrošači nijesu u dovoljnoj mjeri zaštićeni kada je u pitanju lažno reklamiranje proizvoda.

“Ova oblast se kontroliše, ali ne u dovoljnoj mjeri, tako da bi u budućnosti trebalo više raditi po tom pitanju”, poručuje Mijović, naglašavajući da toj organizaciji do sada nijesu stizale pritužbe potrošača koje se tiču lažnog reklamiranja.

Galerija

Bonus video: