4.774 građana Crne Gore bolovala 385.885 dana

Sudeći prema statistici Fonda, po jednom slučaju odobrenog bolovanja izgubljen je 81 radni dan
153 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2012. 01:14h

Fond za zdravstveno osiguranje je u prvoj polovini 2010. na ime bolovanja dužih od 60 dana isplatio 1,53 miliona eura.

Za to vrijeme, na bolovanje je otišlo 4.774 radnika, dok je izgubljeno 385.885 radnih dana.

Načelnica Odjeljenja za kontrolu Sanja Simović kazala je da, kada se posmatra rad Ljekarske komisije Fonda koja izdaje bolovanja duža od 60 dana, došlo je do smanjenja svih parametara u odnosu na prošlu godinu.

"U toku prvih šest mjeseci 2011. godine Ljekarske komisije Fonda su cijenile ukupno 4.774 slučajeva bolovanja, sa 385.885 izgubljenih dana. Prosječan procenat bolovanja iznosi 1,73 odsto, što znači da je 1,73 zaposlenih dnevno odsutno sa posla na 100 zaposlenih u Crnoj Gori", kazala je Simović.

Zbog zloupotreba se može prekinuti radni odnos

Iz Ministarstva zdravlja su ukazali da zloupoteba privremene spriječenosti za rad, odnosno nepotrebno davanje bolovanja, uz uvažavanje stvarno bolesnih i porodilja, predstavlja povredu zakona.

Fond ima zakonsko ovlašćenje da zahtijeva od izabranog ljekara naknadu štete zbog nezakonitog utvrđivanja privremene spriječenosti za rad, kao i od članova prvostepene komisije

Iz tog Ministarstva su kazali i da oni nijesu nadležni za kontrolisanje privremene spriječenosti za rad, osim kao indikatora kontrole kvaliteta rada izabranog doktora.

"Izabrani doktor javno je ovlašćen i kompetentan da utvrdi privremenu spriječenost za rad do 30 dana. Ako privremena spriječenost za rad traje duže od 30 dana, onda je nadležna prvostepena komisija Fonda, što znači da je kontrola rada prvostepene Ljekarske komisije u domenu Fonda", kazali su iz tog Ministarstva.

U slučaju eventualne zloupotrebe bolovanja, nadležni su zdravstvena ustanova i poslodavac i u krajnjem slučaju sud.

"Ministarstvo zdravlja nije nadležno da provjerava postojanje eventualne „zloupotrebe bolovanja“, već prispjele prijave usmjerava na nadležne organe, koje će u krajnjem postupku utvrditi činjenično stanje. Međutim, Fond ima zakonsko ovlašćenje da zahtijeva od izabranog ljekara naknadu štete zbog nezakonitog utvrđivanja privremene spriječenosti za rad, kao i od članova prvostepene komisije", saopšteno je iz Ministarstva.

Ne zna se da li je bilo zloupotreba

Iz Fonda, međutim, nijesu saopštili da li je bilo zloupotrebe davanja bolovanja.

Sudeći prema statistici Fonda, po slučaju bolovanja izgubljen je 81 radni dan, i to zbog velikog broja slučajeva malignih oboljenja ili komplikovanih višestrukih povreda.

"Indeksi bolovanja pokazuju da je broj slučajeva bolovanja za prvih šest mjeseci 2011. godine u odnosu na isti period 2010. godine smanjen sa 5.164 na 4.774", kazala je Simović.

Isto tako, broj izgubljenih radnih dana za prvih šest mjeseci 2011. godine manji je za oko devet hiljada u odnosu na isti period 2010. godine.

Procenat bolovanja, kao najznačajniji pokazatelj odsutnosti sa posla, takođe je smanjen sa 1,79 na 1,73 odsto.

Iz Ministarstva zdravlja su podsjetili i na podatke iz ranijih godina, koji pokazuju da je bolovanja sve manje

Ona je kazala da izabrani doktor, odnosno Ljekarska komisija, mogu da procijene da zahtjev za privremenu spriječenost za rad nije medicinski opravdan, i da ne odobre privremenu spriječenost za rad, a ako je ranije odobrena utvrđuju posljednji dan bolovanja.

Bolovanja sve manje

Iz Ministarstva zdravlja su podsjetili i na podatke iz ranijih godina, koji pokazuju da je bolovanja sve manje.

"Tokom 2010. godine po osnovu naknade za vrijeme privremene spriječenosti za rad, odnosno bolovanja duža od 60 dana, Fond je isplatio oko 2,72 miliona eura što je za 25.000 manje u odnosu na 2009. godinu, kad je izdvojeno oko 2,74 miliona eura", kazali su iz Ministarstva.

Podsjetili su i da je 2008. godine za tu namjenu izdvojeno 3,33 miliona eura.

Cijela nadoknada za mentalno oboljele

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da je Nacrtom izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju predviđena promjena u utvrđivanju osnove za obračun naknade za vrijeme privremene srpiječenosti za rad i da se za osnov za naknadu uzima čitava godina.

"Nacrtom su proširene bolesti i stanja za koje se naknada zarade obračunava u visini od 100 odsto od osnovica, u prvom redu za mentalno oboljela i lica oboljela od malignih oboljenja", saopšteno je iz Ministarstva.

Galerija

Bonus video: