Prodaja djevojčica se ne može smatrati tradicijom

Patrijarhalno vaspitanje ženske djece odgovara samo muškim članovima, i omogućava im apsolutnu, neograničenu moć i kontrolu
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2012. 08:38h

Kupovina i prodaja romskih djevojčica kreće se, prema riječima potpredsjednice ženske RAE mreže „Prva“ Fane Delije, od 4.000 do 15.000 eura u zavisnosti od ljepote i seksualnog iskustva.

Ona ističe da je cifra od 1.800 eura, koliko je Gzim Osmani trebalo da plati za četrnaestogodišnju djevojčicu F. G. sa Kosova u praksi prava rijetkost, jer je gotovo uvijek riječ o mnogo većoj sumi.

„Ovakav vid ’tradicije’, tj. kupo-prodaje djevojčica je za muške članove porodice samo unosan biznis. Uporno amnestiranje od odgovornosti svih koji praktikuju ovakvu praksu, podvodeći je pod ’tradiciju i običaje’ i nečinjenje nadležnih institucija doprinosi održavanju praksi koje ugrožavaju život i zdravlje djevojčica“, ističe Delija u saopštenju za javnost.

Ona upozorava da je pomenuti slučaj samo jedan od brojnih koji se svakodnevno dešavaju u romskoj zajednici.

Patrijarhalno vaspitanje ženske djece odgovara samo muškim članovima romske porodice

„Patrijarhalno vaspitanje ženske djece odgovara samo muškim članovima romske porodice. Omogućava im apsolutnu, neograničenu moć i kontrolu nad životima i ponašanjem romskih žena i djevojčica. Zloupotrebom moći i kontrole djevojčicama i ženama se nanose nasagledive trajne posljedice po njihov život, slobodu i dostojanstvo. Djevojčice u romskoj zajednici su izložene najgrubljim oblicima kršenja njihovih osnovnih ljudskih prava“, upozorava Delija.

Delija tvrdi i da su predstavnici većine romskih NVO muškarci koji vrlo često zastupaju stav da je očuvanje negativnih tradicionalnih odnosa, „koji romske žene drži u ropskom položaju“, dio romske kulture.

„Usljed takve štetne prakse romskim djevojčicama se najčešće poslije petog razreda osnovne škole uskraćuje pravo na obrazovanje kako bi roditelji ugovorili brakove i kako bi nevine ušle u brak. Prisilnim brakom romska žena postaje ’vlasništvo’ muža i njegove porodice, a 90 odsto njih se tretira kao roba i radno se eksploatiše“, ističe potpredsjednica ženske RAE mreže „Prva“.

Ona poziva nadležne da prekinu sa praksom nečinjenja i nereagovanja i preduzmu sve raspoložive zakonske mehanizme da se pomenuti i njemu slični slučajevi nađu pred licem pravde.

„Sva djeca i sve romske djevojčice imaju pravo na slobodu življenja i izbora“, poručuje Delija.

Stričevi prijavili nestanak

Alija Ramazan, iz romske NVO “Djeca su naša budućnost” iz Podgorice tvrdi da ima tačne informacije o tome ko je djevojčica koja je navodno trafikovana i prodata porodici Osmani.

“Vijesti” su prije dva dana iz policije dobili informaciju da se vodi istraga o njenom porijeklu kao i o okolnostima koje su prethodile prodaji djevojčice. “S obzirom na to da imam prijatelje koji poznaju porodicu djevojčice koja je prodata porodici Osmani, ali i na to da sam poznavao njene roditelje, odgovorno tvrdim da F.G. u medijima, za koju kažu iz policije da ima 14 godina, ima punih 16 godina. Njeno pravo ime i prezime ima druge inicijale, a od oca je Afrima Zekaja.

Djevojčica ima dva brata od kojih je jedan stariji od nje i mlađu sestru u Đakovici na Kosovu

Ona ima dva brata od kojih je jedan stariji od nje i mlađu sestru u Đakovici na Kosovu”, kazao je Ramaza

On tvrdi da je za vrijeme bombardovanja od posljedica stresa od NATO bombardovanja umrla njena majka.

“Njena ostala porodica sa njom je izbjegla sa Kosova u Crnu Goru, gdje su imali status raseljenih lica. Kada je pokrenut program vraćanja izbjeglica na Kosovo 2003. godine, ona je sa ocem i stričevima vraćena u Đakovicu. Njen otac Afrim umro je prirodnom smrću 2007. godine. Nakon toga ona je sa sestrom, braćom i rođacima prosila u Đakovici”, rekao je Ramazan.

On je dodao da je djevojčicu porodica Osmani prijatno dočekala u njihovom domu na Vrelima ribničkim. Ramazan kaže da ne zna kako je djevojčica ponovo došla u Crnu Goru.

“Ono što znam je da je neko vrijeme ljetos bila kod njenog daljeg rođaka Argona, prezimena mu se ne sjećam. Zajedno su prosili. I nakon tri mjeseca znam da ju je kupila porodica Osmani. Što se tiče njenih stričeva, oni su prijavili njen nestanak kod socijalnih radnika na Kosovu”, istakao je Ramazan. On je dodao “ako je ona žrtva trafikinga, očekujem da policija privede pravdi odgovorna lica”.

Bonus video: