"Kotor" svečano predat Crnoj Gori

Primopredaja broda „Kotor“ i gradnja broda „Bar“ trebalo bi da ubrzaju primjenu međunarodnih standarda i propisa u državi
0 komentar(a)
crnogorska plovidba, brod kotor, Foto: Crnogorska plovidba
crnogorska plovidba, brod kotor, Foto: Crnogorska plovidba
Ažurirano: 13.01.2012. 18:00h

Svečana ceremonija primopredaje prvog broda “Crnogorske plovidbe” (CP), koji nosi ime „Kotor“, održana je danas u Šangaju, uz prisustvo crnogorske delegacije predvođene predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem i ministrom saobraćaja i pomorstva dr Andrijom Lomparom.

“Primopredaja broda „Kotor“ i gradnja broda „Bar“ trebalo bi da ubrzaju primjenu međunarodnih standarda i propisa u državi. Očekujemo da će nadležni, prije svih Ministarstvo saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija, kroz hitno donošenje predloga pomorskih zakona, ubrzati primjenu standarda i propisa koji su neophodni za pomorsko poslovanje na svjetskom tržištu”. U suprotnom se može desiti da brod “Kotor” bude zaustavljen ili primoran da promijeni zastavu, a da se naši pomorci koji plove na stranim kompanijama nađu na “crnim listama”, saopštio je Upravni odbor Udruženja pomorskih kapetana trgovačke mornarice Crne Gore sa sjedištem u Kotoru.

U Udruženju kapetana očekuju i da pomorci, u skladu sa praksom u svijetu, prepoznaju svoj interes i da budu i akcionari u toj kompaniji, kao i da se pojave kao investitori. odnosno vlasnici broda u drugim projektima, jer to, i pored trenutno lošeg tržišta, ima prolaznost kod banaka za dobijanje kredita.

“Postojeći Sindikat pomoraca Crne Gore treba da počne sa promovisanjem zaštite interesa pomoraca i intenzivnijim radom sa njima i da promoviše tripartitni socijalni dijalog, jer će se, u suprotnom, sve više dešavati slučajevi kao što su ’Nuada’, ’Aetea Sierra’. Nadležni bi napokon trebalo da prepoznaju i stimulišu potrebu za stručnim i dokazanim pomorskim kadrom, prije svega u pomorskoj administraciji, te u sistemu pomorskog obrazovanja, obuke i zapošljavanja, kao i u svim drugim pomorskim privrednim aktrivnostima na kopnu”, kaže se u saopštenju.

U Udruženju kapetana su istakli da cijene napore koje su, nabavkom novih brodova, uložile nadležne institucije i pojedinci i pozdravljaju početak i rad Crnogorske plovidbe.

“Očekujemo da će rad CP biti isključivo zasnovan na tržišnim osnovama i vjerujemo da će menadžment kompanije samo profesionalnim odnosom i rigoroznim mjerama kontrole troškova i štednje uspjeti da se izbori i opstane na izbirljivom međunarodnom pomorskom tržištu brodskog prostora, u čemu će pružiti bezrezervnu podršku. Zapovjedniku broda “Kotor” i našem članu, kapetanu Dušanu B. Radoničiću, potomku poznate Bokeške pomorske porodice i njegovoj posadi, želimo sreću, mirno more, povoljne vjetrove i uvjek metar ispod kobilice”, piše u saopštenju Upravnog odbora Udruženja pomorskih kapetana trgovačke mornarice Crne Gore.

Bonus video: