Ozon: Nikšićanima za život potrebno pet planeta

„Ozon“ je sproveo istraživanje na osnovu koga je Nikšić postao prva opština u regionu koja je dobila „ekološki otisak“ svog stanovništva
95 pregleda 0 komentar(a)
Ozon, Biljana Kecojević, Foto: Svetlana Mandić
Ozon, Biljana Kecojević, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 13.01.2012. 16:36h

Istraživanje Ekološkog pokreta „Ozon“ iz Nikšića pokazalo je da se stanovnici grada pod Trebjesom ponašaju neodgovorno prema životnoj sredini i da im je za zadovoljenje životnih potreba u hrani, stanovanju, odjeći, energiji, transportu i odlaganju otpada potrebno pet planeta.

U sklopu projekta „Ja volim moj Nikšić, a ti“, koji finansira Pivara „Trebjesa“, „Ozon“ je sproveo istraživanje na osnovu koga je Nikšić postao prva opština u regionu koja je dobila „ekološki otisak“ svog stanovništva.

„Ekološki otisak je kvantitativna mjera koja pokazuje koliko države, regije, gradovi, pa i pojedinci pritiskaju i troše planetu i koliko taj pritisak prelazi granice održivosti“, kazala je na konferenciji za novinare Biljana Kecojević, prezentujući dobijene rezultate.

Istraživanje, koje je obuhvatilo 43 pitanja i za koje je korišćena metoda koja je prilagođena na Fakultetu za primijenjenu ekologiju „Futura“ u Beogradu, a koje su realizovali volonteri „Ozona“ sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću, obuhvatilo je hiljadu ispitanika.

Rezultati koje su dobili više su nego poražavajući. Kada je u pitanju zadovoljenje životnih potreba Nikšićani su razmetljivi – svakom stanovniku grada pod Trebjesom potrebno je pet planeta ili 500 odsto od raspoloživih sto odsto resursa da bi mogli „normalno“ da funkcionišu.

„Preveliki je jaz između težnje da se obezbijedi kvalitetan i zadovoljavajući standard života i načina na koji to radimo. Sve češće i sve svjesnije remetimo kruženje stvari u prirodi radi sopstvenog konformizma“, istakla je Kecojević.

Potvrđena bahatost

Iz „Ozona“ ističu da je istraživanje „Ekološki otisak“ samo pokazalo ono što je golim okom vidljivo – potpunu bahatost prema životnoj sredini.

„Istraživanje je dokazalo da se neodrživo ponašamo prema onom najvrednijem čime raspolažemo. Ako uz ove porazne podatke uzmemo u obzir da je Nikšić opterećen i industrijskim zagađenjem, shvatićemo da se nalazimo u veoma alarmantnoj situaciji i da ukoliko želimo uopšte održati vjerovanje da će jednom biti bolje iz korijena moramo početi promjene“, kazao je direktor „Ozona“ Aleksandar Perović.

Prvo, kazao je on, moramo mijenjati sebe, a onda tražiti od nadležnih da počnu sa efikasnom i neselektivnom primjenom važećih zakona.

„Ako se svi zajedno potrudimo, možemo uraditi da ’ekološki otisak’ bude pozitivniji. Treba da odgovornije trošimo resurse, efikasnije koristimo energiju i pribjegavamo boljim tehnološkim rješenjima, da imamo održiviji pristup transportu, smanjimo otpad, povećamo produktivnost u proizvodnji hrane bez ugrožavanja kvaliteta samog ekosistema i manje zatrpavamo planetu našim konformizmom i konzumerizmom“, poručio je koordinator projekta Milan Korać.

Nakon završene konferencije novinari su izvukli anketne listiće 20 ispitanika koje je „Ozon“ nagradio promotivnim materijalom u okviru kampanje „Ja volim moj Nikšić, a ti“.

Bonus video: