Dan Evrope se obilježava danas; Orav: Slavlje ne može biti potpuno

Ovogodišnja proslava je u duhu kulture, jer je Evropska unija proglasila 2018. za godinu Evropske kulturne baštine, te će se u našoj zemlji obilježavati brojnim manifestacijama tokom nekoliko dana
93 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Aivo Orav, Dan Evrope, Foto: Gov.me
Aleksandar Bogdanović, Aivo Orav, Dan Evrope, Foto: Gov.me
Ažurirano: 09.05.2018. 13:05h

Dan Evrope 9. maj obilježava se danas, ali prema riječima šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aiva Orava, slavlje ne može biti potpuno u svijetlu sinoćnjeg napada na novinarku ND "Vijesti" Oliveru Lakić.

"Danas slavimo mir, jedinstvo, demokratiju i napredak. Danas slavimo naše zajedničke vrijednosti i uvjerenja u demokratiju, slobodu i ljudsko dostojanstvo. Nažalost ovaj dan, danas, ne možemo slaviti u potpunosti jer se sinoć dogodio brutalni napad na novinarku Oliveru Lakić. Ovaj napad nije u skladu sa vrijdenostima koje sam naveo. Ko god je izveo napad i iz kojih razloga moraju biti izvedeni pred lice pravde što prije moguće", izjavio je Orav na svečanoj proslavi.

Dan Evrope se proslavlja svake godine 9. maja u čast Šumanove Deklaracije od 9. maja 1950. godine, u kojoj je tadašnji francuski ministar spoljnih poslova, Robert Šuman, predstavio ideju novog oblika političke saradnje u Evropi, koji bi rat među Evropljanima učinio nezamislivim.

Ovogodišnja proslava je u duhu kulture, jer je Evropska unija proglasila 2018. za godinu Evropske kulturne baštine, te će se u našoj zemlji obilježavati brojnim manifestacijama tokom nekoliko dana.

Svečanosti je prisustvovao i ministar kulture Aleksandar Boganović koji je istakao da je kulturno nasljeđe od velikog značaja za svako društvo.

"Crna Gora teži da kroz obilježavanje ovog jubileja istakne evropsku dimenziju kulturnog nasljeđa promovišući saradnju i dijalog, održivost, ali i veće uključivanje pojedinaca i lokalnih zajednica u donošenju odluka koje se odnose na kulturno nasljeđe", rekao je Bogdanović.

Građani su imali priliku da se, na Sajmu ambasada država-članica EU, upoznaju sa njihovom hranom, turističkom ponudom, ali i da dobiju informacije o tim zemljama od službenika ambasada.

Na svečanosti su nagrađene pobjednice kviza znanja "Koliko znaš o Evropskoj uniji", učenice podgoričke Osnovne škole „Radojica Perović“, Jelena Jovićević, Milica Đoković i Iva Dragaš. Nagrade su uručene i pobjednicima foto konkursa "Naša kulturna baština - evropsko nasljeđe" Nini Kapičić, Nikolini Ražnatović i Vedranu Vujisiću. Odabrane fotografije učesnika konkursa su građani mogli pogledati u prostorijama EU info centra.

Dan Evrope će na Trgu nezavisnosti večeras biti obilježen koncertom grupe Zoster i nastupom Darka Rundeka.

Bonus video: