Policijski šefovi mijenjaju MN/CG tablice, da ne budu upaljivi

Rok za vraćanje spornih automobila, koje su starješine policije i šefovi mimo zakonskog osnova koristili, je ponedjeljak 16. januar
74 pregleda 0 komentar(a)
parking, policija, Foto: Zoran Đurić
parking, policija, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.01.2012. 10:13h

Da ne bi bili upadljivi neki policijski šefovi i pomoćnici regularne automobile iz voznog parka, koji su imali MN ili CG table, zamijenili su običnim registracijama.

Kako saznaju “Vijesti”, zamjenu MN i CG tablica na regularnim policijskim “fordovima” napravili su šef cetinjske policije Miloš Radulović i pomoćnik direktora za Sektor obezbjeđenja ličnosti i objekata Miljan Perović.

Od Ulcinja pa do Pljevalja sve organizacione jedinice imale su makar po jedan skupocjen automobil

Da se svi parkiraju

Pomoćnik direktora Uprave policije Dragoslav Minić po naređenu Božidara Vuksanovića poslao je svim organizacionim jedinicama depešu da se parkiraju svi automobili, koji se ne nalaze u zvaničnom voznom parku službe.

Minić je u telegramu napisao da sve starješine policije i inspektori, koji su u proteklih nekoliko godina dužili automobile sa operativnim tablicama, takva vozila vrate na parking auto - centra UP u Zagoriču.

Rok za vraćanje spornih automobila, koje su starješine policije i šefovi mimo zakonskog osnova koristili, je ponedjeljak 16. januar.

Iako je depeša sa novim pravilnikom stigla u srijedu niko od starješina policije juče na parking auto-centra nije dovezao automobil i vratio ključeve.

“Vjerovatno će to učiniti danas ili tokom vikenda”, rekao je sagovornik “Vijesti” iz policije.

Sudeći po broju automobila, koji su po raznim osnovima privremeno oduzimani od crnogorskih građana, a potom mimo pravila korišćeni u policijskom radu, vjerovatno je da će se do ponedjeljka ispuniti parking prostor policije u Zagoriču.

Policija nije odgovorila "Vijestima"

Dugogodišnja ustaljena praksa u Upravi policije bila je da starješine policije, a po blagoslovu rukovodećih ljudi, duže automobile, koji su oduzeti od građana jer su ukradeni, skinuti sa osiguranja ili su bili predmet nekog krivičnog djela.

Da su mnogi šefovi policije od Ulcinja pa do Pljevalja bili prilično "laki" na luksuz govori podatak da su govoto sve organizacione jedinice imale makar po jedan skupocjen automobil.

“Vijesti” su tokom prošle, ali i ranijih godina, u seriji pisale o zloupotrebama takvih automobila u policijske svrhe, ali niko u UP nije zabranio upotrebu niti se čak udostojio da odgovori na brojna pitanja o tome kako je to moguće u pravnoj državi.

Šefovi i džipovi

Ukradene, skinute sa osiguranja ili poklonjene skupocjene automobile koristili su šef policije u Ulcinju Rudolf Elezović, za kojeg su neki sugrađani tvrdili da vozi džip “hjundai”, koji je oduzet na granici sa Albanijom.

Šef policije u Budvi Siniša Jokić prvo je vozio džip “BMW X-5”, koji mu je 2008. godine poklonila “Zaval invest”, a potom je pred kraj 2010. godine od Opštine Budva dobio luksuzni “audi” na korišćenje.

Luksuzni crni džip “BMW-X5 “(PG BU436) nalazi se u voznom parku Posebne jedinice policije, a koristi ga njen komandant Miloš Vučinić. Taj automobil je jedan od dva luksuzna džipa, oduzeta u Bara po Interpolovim potjernicama, a koji su bili dodijeljeni na "čuvanje" policiji. Drugi džip "mercedes ML" završio je u Sektora policije Opšte nadležnosti, gdje je još nekoliko automobila koji se na sporan način voze u policiji.

Džip, koji je dobio Jokić na poklon, koristi šef policije u Pljevljima Darko Ćorac, a skupu opravku u “MP autu” plaćao je “Rudnik uglja”.

“Vijesti" su pisale i da rukovodilac policije u Baru koristi džip "tuareg", u Bijelom Polju Petar Šestović za službene potrebe koristi oduzeti "audi A6", a neke starješine i u podgoričkoj policiji voze takve automobile.

Bonus video: