Barani pokušavaju da se zaštite od nabujalih rijeka

Štete od bujica su ovdje vrlo velike, što može biti od uticaja na budući planski razvoj opštine
427 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2012. 19:12h

Dugogodišnje primjedbe barskih mjesnih zajednica izloženih bujicama s obronaka Rumije, a pogotovo iz MZ Bar II Polje, kojoj nakon svake veće kiše prijeti potapanje zbog nabujalog Rikavca, konačno su uslišene - Bar je dobio strategiju zaštite od bujica.

Upravo usvojeni opštinski opšti plan zaštite od štetnog dejstva voda za vode od značaja za period 2011-2017. definiše da je teritorija barske opštine tipično bujično područje sa prosječnom godišnjom količinom padavina do 3.000 milimetara. U uslovima izrazite nagnutosti terena, te geoloških i hidrogeoloških osobenosti tog područja, posebno dijela opštine između Rumije i mora, to za posljedicu ima pojavu velikog broja vrlo izrazitih bujica.

“Štete od bujica su ovdje vrlo velike, što može biti od uticaja na budući planski razvoj opštine. Zakonom o vodama propisano je da opštine donose ovakve planove zaštite za vode od lokalnog značaja. To su vode manjih vodotoka i izvora do 30 sekundnih litara u hidrološkom minimumu, ako njihovo korišćenje nije namijenjeno za organizovanje regionalnog ili javnog vodovoda, koje izviru, ulivaju se, ili uviru na području opštine”, navodi se u planu koji je usvojila SO Bar.

Područje Bara presijeca nekoliko vodotokova bujičnog karaktera, a hidrografski i hidrološki najznačajniji su Željeznica, Rena i Rikavac, koji protiču kroz najuže gradsko jezgro i imaju veliki uticaj na korišćenje okolnog zemljišta. Rijeka Željeznica je u donjem dijelu toka regulisana potpunim fiksiranjem korita i pragovima, s tim da u zoni ušća u more nije regulisana, ali, kako se navodi u planu, u toj zoni i nema problema s plavljenjem.

Rijeka Rena ima regulisano korito i uliva se u zonu Luke Bar.

Vodotok Rikavac, djelimičnim regulacijama uklopljen u strukturu naselja kroz koja protiče, od Starog Bara do Polja, čine bujice Vruća rijeka i Bunar, sa slivovima u prostoru Rumije koji su izrazito erozivnog karaktera. Prema tom planu, zaštita od erozije i bujica je obaveza vlasnika i korisnika zemljišta na erozivnim područjima.

“Redovna zaštita od štetnog dejstva voda preduzima se u vremenu do nailaska velikih voda. Njene preventivne mjere su identifikacija rizičnih područja i redovni obilazak područja najznačajnijih bujičnih tokova. Vanredna zaštita se preduzima kada mjere redovne odbrane ne obezbjeđuju otklanjanje opasnosti od poplava, a očekuje se i dalji porast vodostaja, ili kada je odbrambena linija ugrožena usljed dugotrajnih visokih vodostaja”, piše u planu.

Realizaciju tog plana koordinira opštinski štab na čijem je čelu načelnik Službe zaštite.

U Sutomoru su ključni vodotoci Mirošica i Suvi potok.

Tok Mirošice je sasvim sužen zbog nekontrolisane gradnje u njenoj neposrednoj okolini, pa predstavlja potencijalnu opasnost u periodima velikih padavina.

Suvi potok je djelimično regulisan - tok mu je preusmjeren u more tunelom kroz Golo brdo.

Đurmanska rijeka na području Čanja je zasipana različitim građevinskim materijalom, pa sada ima suženja u koritu zbog čega može predstavljati opasnost za okolno područje.

Galerija

Bonus video: