Podgorica: Dom zdravlja mjesec dana bez filma za mamograf

U podgoričkom Domu zdravlja svakodnevno, najčešće žene starije od 40 godina, zakazuju kako kontrolno, tako i preventivno mamografsko snimanje dojke
102 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2012. 12:21h

U Centru za RTG i ultrazvučnu dijagnostiku u Domu zdravlja na Starom aerodromu, pacijentkinje više od mjesec dana, zbog nedostatka RTG filmova, nijesu u mogućnosti da obave mamografsko snimanje dojke.

Pacijentkinje koje čekaju na taj pregled, na šalteru svakodnevno ljubazno obavještavaju, da snimanje nije moguće zakazati jer ni sami nijesu upoznati kada će dobiti neophodne filmove, te da se jednostavno informišu u ustanovi ili putem call centra.

Međutim, kada će u toj zdravstvenoj ustanovi ponovo početi redovno da se zakazuje mamografija, preciznije informacije “Vijestima” nijesu mogle dati ni nadležne institucije.

U podgoričkom domu zdravlja svakodnevno, najčešće žene starije od 40 godina, zakazuju kako kontrolno, tako i preventivno mamografsko snimanje dojke.

"Prema sklopljenom ugovoru, snabdijevanje RTG filmovima i drugim potrošnim materijalom trebalo je da važi do 4. februara ove godine. Međutim, kako nas je taj ponuđač u međuvremenu obavijestio da nije u mogućnosti da obavi treću i četvrtu isporuku po trenutnim, već po 50 odsto većim cijenama, morali smo da raskinemo ugovor", objasnio je portparol Fonda Amer Ramusović.

On je dodao da je novi tender u toku, te da bi njegova realizacija trebalo da bude u skorije vrijeme.

U podgoričkom Domu zdravlja svakodnevno, najčešće žene starije od 40 godina, zakazuju kako kontrolno, tako i preventivno mamografsko snimanje dojke.

Zakazivanje mamografije može se obaviti svakog radnog dana od sedam do devet sati.

Za one koje nijesu u prilici da čekaju, ta intervencija u privatnim zdravstvenim klinikama može se obaviti za oko 40 eura.

U Danilovgradu izlaze u susret

Da bi obavile mamografiju dojke pacijentkinje iz Podgorice sve češće posjećuju Centar za RTG Doma zdravlja u Danilovgradu.

To je “Vijestima” potvrdila i direktorka te ustanove Zorica Kovačević koja je kazala da svakodnevno izlaze u susret pacijentkinjama iz svih crnogorskih opština koje žele da obave mamografiju dojke, a posebno iz Podgorice.

"Nakon što smo potrošili RTG filmove koje nam je opredijelio Fond, od sopstvenih sredstava u decembru prošle godine nabavili smo dodatne neophodne količine, da bi proces rada bio uredno nastavljen a pacijentkinje ispoštovane", kazala je Kovačević.

Ističući da u tom Centru ima dovoljno RTG flmova do realizacije sljedećeg tendera Fonda, ona je istakla da se mamografija dojke, uz prethodno zakazivanje, može obaviti prije podne i popodne, te da su sve pacijentkinje dobrodošle, odnosno da nijedna žena koja želi da obavi mamografiju dojke ne smije biti vraćena.

Bonus video: