Na Žabljaku obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Pred zdanjem koje podsjeća da je durmitorsko područje za slobodu dalo 1.031. poginulog borca 1.365 civilnih žrtava i iznjedrilo 16 narodnih heroja, o danu pobjede nad fašizmom govorio je Milenko-Minjo Kasalica iz Udruženja boraca NOR i antifašista Žabljaka
50 pregleda 2 komentar(a)
Dan pobjede, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Dan pobjede, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 09.05.2018. 11:27h

Poštovaoci pobjede nad fašizmom sa Žabljaka, polaganjem cvijeća na spomeniku palim borcima i žrtvama fašističkog terora, obilježili su ovaj slavni datum iz novije istorije. Bukete cvijeća na biste narodnih heroja položili su učenici OŠ "Dušan Obradović".

Pred zdanjem koje podsjeća da je durmitorsko područje za slobodu dalo 1.031. poginulog borca 1.365 civilnih žrtava i iznjedrilo 16 narodnih heroja, o danu pobjede nad fašizmom govorio je Milenko-Minjo Kasalica iz Udruženja boraca NOR i antifašista Žabljaka. Istovremeno, bio je to istorijski čas velikom broju žabljačkih osnovaca.

"Srazmjerno broju stanovnika i teritoriji, doprinos Crne Gore u pobjedi nad fašizmom, možda je najveći u Evropi. Od 1.323 ordena narodnog heroja crnogorski borci zaslužili su 253. Taj slavni orden dobile su i tri crnogorske borbene jedinice. Cetinje je Grad heroj. Zbog svega toga imamo časnu, ljudsku i patriotsku obavezu da te tekovine zaštitimo. Da ih zaštitimo i od falsifikatora, klerofašista i svih onih koji Crnu Goru omalovažavaju", kazao je Kasalica.

Bonus video: