Parlament prihvatio inicijativu - Bar, grad maslinovog ulja

Proglašen gradom maslinovog ulja, Bar će pristupiti Mreži evromediteranskih gradova maslinovog ulja
108 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2012. 18:42h

Lokalni parlament prihvatio je inicijativu barskog Udruženja maslinara da Bar bude proglašen gradom maslinovog ulja, te da pristupi Mreži evromediteranskih gradova maslinovog ulja. Za realizaciju te odluke zaduženi su opštinski Sekretarijat za ekonomiju i finansije i služba predsjednika Opštine.

Time se u podrumijskom kraju i formalno odaje priznanje tom svetom drvetu, koje je u prošlim vremenima bilo ne samo zaštitni znak, već i glavni hranitelj Barana.

Crna Gora je u maju 2011. potpisala protokol namjere osnivanja Mreže evromediteranskih gradova maslinovog ulja

Pretpostavke su da sada širom opštine ima više od 100.000 stabala, od kojih je najslavnija Stara maslina na Mirovici, stara više od dva milenijuma i zakonom zaštićena kao prirodni spomenik.

Zahvaljujući Udruženju maslinara, u posljednjih nekoliko godina maslinarstvo, proizvodnja i trgovina maslinovim uljem ponovo postaje bitan zamajac ekonomskog razvoja opštine.

"Crna Gora je u maju 2011. potpisala protokol namjere osnivanja Mreže evromediteranskih gradova maslinovog ulja, čime se pridružila Španiji, Italiji, Grčkoj, Portugaliji, Francuskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Albaniji, Turskoj, Maroku, Tunisu, Alžiru, Libanu i Izraelu. To ide u pravcu naše čvršće povezanosti i kvalitetne saradnje sa zemljama Mediterana u kulturnom i ekonomskom smislu".

"Udruženje maslinara Bara, podržano od Udruženja maslinara Boke, Budve i Ulcinja, podnijelo je zajedničku inicijativu za proglašenje Ulcinja, Bara, Budve, Kotora, Tivta i Herceg Novog gradovima maslinovog ulja u Crnoj Gori, kako bi se stvorili uslovi i za njihovo pristupanje Mreži evromediteranskih gradova maslinovog ulja, jer je interes maslinara svih ovih opština i države da imamo svoje predstavnike među najznačajnijim proizvođačima maslinovog ulja na Mediteranu", piše se u odluci SO Bar.

Načela na kojima se zasniva status grada maslinovog ulja su, pored ostalih, i predstavljanje porijekla i kvaliteta maslinovog ulja, gostoprimstvo, tradicija i istorijsko nasljeđe, promocija maslinjaka kao obilježja lokalnog pejzaža, popularizacija masline i maslinovog ulja kroz razne promotivne manifestacije, podsticaj razvoja maslinarstva, obnove starih i sadnje novih maslina, proizvodnje maslinovog ulja visokog kvaliteta i razvoj “Oleo turizma”.

Lakše do pomoći EU

Donošenjem odluke da postaju gradovi maslinovog ulja, svi gradovi stiču uslove za pristupanje Mreži evromediteranskih gradova maslinovog ulja.

Time će im biti olakšan pristup sredstvima EU, COI i UNESCO-a, olakšana razmjena informacija, te obezbijeđeno više mogućnosti za obrazovanje maslinara, korišćenje iskustava razvijenih mediteranskih zemalja u proizvodnji, marketingu i plasmanu maslinovog ulja najboljeg kvaliteta.

Benefit, i to vrlo bitan, je olakšan pristup evropskom tržištu, te obezbijeđena zaštita sopstvenog proizvođača, proizvoda i tržišta od prodora prehrambenih proizvoda iz neevropskih zemalja.

Galerija

Bonus video: