Nenad Čobeljić tužio državu, Ministarstvo i Vojsku

Čobeljić je u ponedjeljak predao zahtjev crnogorskom predsjedniku Filipu Vujanoviću da obezbijedi poštovanje Ustava i zakona u MO i VCG
105 pregleda 0 komentar(a)
Nenad Čobeljić, Foto: Zoran Đurić
Nenad Čobeljić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.01.2012. 16:21h

Predsjednik Sindikalne organizacije Vojske (SOVCG) Nenad Čobeljić tužio je državu Crnu Goru, Vladu, Ministarstvo odbrane (MO) i Vojsku, zbog udaljavanja sa dužnosti.

Čobeljić je u tužbi naveo da je on još jedna žrtva diskriminacije, zbog sindikalnog organizovanja i otvorene javne kritike, predlažući donošenje presude o obavezi njegovog vraćanja na raniju dužnost.

Čobeljiću je prošle sedmice uručeno rješenje kojim je udaljen sa dužnosti na osnovu Zakona o VCG i saglasnosti admirala Dragana Samardžića. Rješenje o udaljenju sa dužnosti donio je ministar Boro Vučinić.

"Na osnovu fakticiteta i dokaznog materijala u vidu pismenih isprava i drugih dokaznih predloga, ne može biti sporno da je tužilac samo još jedna žrtva diskriminacije iz razloga sindikalnog organizovanja i otvorene javne kritike, koja je naročito neprihvatljiva kod tuženog, konkretno u MO i Vojsci CG, koji resor i instituciju ministar i starešine poimaju kao državu u džavi", navodi se u tužbi Osnovnom sudu.

Dodaje se da je izvjesno da institucije tuženog oličene u MO i VCG "parabolično rečeno izgubile kontrolu već na biciklu, pa se ne može pretpostaviti kakvi će biti dalji gubici kontrole i štetnosti uslediti na mnogo složenijim i kudikamo kompleksnijim strojevima".

"Ovo kakvo je sada, vodi direktno u pravni sunovrat, što sud treba da prepozna kao veliku i ozbiljnu opasnost i zbog svih djela navedenih stanja i relevantnih pravnih okolnosti donese presudu kojom će udovoljiti pravnozaštitnom zahtjevu tužioca", stoji u tužbi.

Čobeljić je u ponedjeljak predao zahtjev crnogorskom predsjedniku Filipu Vujanoviću da obezbijedi poštovanje Ustava i zakona u MO i VCG, da zaštiti žrtve diskriminacije i pokrene pitanje odgovornosti Vučinića i Samardžića.

Bonus video: