Maloljetnicima opomena umjesto novčane ili kazne zatvora

To je, kako se navodi, značajno za primjenu određenih krivičnih sankcija i za procesne odredbe, poput onih koje se odnose na pritvor
393 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2012. 10:09h

Zakonom o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku uvedena je alternativna mjera opomena za krivično djelo za koje je predviđena novčana ili zatvorska kazna do tri godine.

Zakon, koji je usvojio parlament, predviđa razliku između maloljetnika uzrasta od 14 do 16 godina - mlađi maloljetnici, i od 16 do 18 godina-stariji maloljetnici.

To je, kako se navodi, značajno za primjenu određenih krivičnih sankcija i za procesne odredbe, poput onih koje se odnose na pritvor.

“Predlog zakona isključuje primjenu krivičnih sankcija i drugih mjera u odnosu na lica koja u vrijeme izvršenja krivičnog djela nijesu dostigla uzrast od 14 godina (djeca), jer ovom populacijom treba da se bave drugi organi a ne sudski”, kaže se u obrazloženju.

Novina je alternativna mjera- opomena, dok su vaspitni nalozi unaprijeđeni u odnosu na postojeći sistem njihovog uređenja i primjene.

“Predviđanjem mogućnosti da se primjenom opomene za krivična djela za koja je propisana novčana ili kazna zatvora do tri godine i vaspitnih naloga za krivična djela za koja je propisana novčana ili kazna zatvora do deset godina nastoji se da se što više primenjuju alternativne mjere”. “I omogući skretanje sa klasičnog krivičnog postupka, odnosno omogući njegovo obustavljanje”, navodi se u zakonu.

Predloženo je da se tri grupe krivičnih sankcija mogu primjenjivati prema maloljetnicima- vaspitne mjere, kazna maloljetničkog zatvora i određene mjere bezbednosti.

Kažnjavanje, kao izuzetak, i dalje je predviđeno, uz ispunjenje uslova, samo za starije maloljetnike.

Državni tužilac za maloljetnike, sudija za maloljetnike i sudije vijeća za maloljetnike, moraju biti osobe koja su stekla posebna znanja iz oblasti prava djeteta i o pravilima postupanja sa maloljetnim učiniocima krivičnih djela i maloljetnim licima, kao učesnicima u krivičnom postupku.

Ovim je uveden princip specijalizacije, koji se zastupa i kada su u pitanju drugi akteri postupka prema maloljetnicima.

“Time se teži ne samo efikasnijem vođenju ovog postupka, već i većem stepenu zaštite i pomoći maloljetniku, prema kojem se vodi postupak”, kaže se u zakonu.

Osnovno načelo postupka prema maloljetnicima predviđeno novim zakonom je da je zabranjeno suđenje u odsustvu.“Pri preduzimanju radnji kojima prisustvuje maloljetnik, a naročito prilikom njegovog saslušanja, učesnici u postupku dužni su da postupaju obazrivo, vodeći računa o zrelosti, drugim ličnim svojstvima i zaštiti privatnosti maloljetnika”.

Bonus video: