U Perastu zabranjena gradnja

Ovaj projekat ne odobrava ostalu gradnju kako ispod magistrale na priobalnom putu, tako i iznad, posebno za objekat tvrđave Svetog križa
182 pregleda 0 komentar(a)
perast, Foto: Skalaradio.com
perast, Foto: Skalaradio.com
Ažurirano: 11.01.2012. 09:12h

Urbanistički projekat Perasta koji su usvojili odbornici Skupštine opštine Kotor podrazumijeva da se u Perastu, koji je jedinstvena barokna cjelina, može samo raditi rekonstrukcija, odnosno adaptacija postojećih objekata, javlja Skala radio.

"Ovaj projekat ne odobrava ostalu gradnju kako ispod magistrale na priobalnom putu, tako i iznad, posebno za objekat tvrđave Svetog križa, za koji je takođe predviđena samo rekonstrukcija", kazala je Snežana Vojinović, nova sekretarka opštinskog Sekretarijata za urbanizam.

"Perast mora ostati autentičan u punom sjaju nekadašnje arhitekture, jer smo svjedoci brojnih devastacija, poput nadgradnje pojedinih objekata, izmjena baroknog stila, postavljanja eloksirane bravarije i upotrebe neprikladnih materijala za sanaciju objekata", dodaje ona.

Urbanistički projekat Perasta je dokument koji će morati da poštuju budući investitori.

"Ni ovu vrstu posla, dakle rekonstrukciju i adaptaciju postojećih objekata, investitori neće moći raditi bez konzervatorskih uslova Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore", kazala je Vojinovićeva.

Bonus video: